Доступність посилання

ТОП новини

Мусіяка: нам не потрібна нова Конституція


Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив професор, колишній заступник голови Верховної Ради України і один з авторів діючої Конституції України Віктор Мусіяка.

«Нова Конституція – це новий конституційний лад. У нас зараз демократична республіка. Будемо міняти її на монархію чи анархію? Адже немає інших конституційних ладів. Саме тому ми можемо говорити лише про вдосконалення якихось положень, інакше кажучи – про зміни до Конституції. І от сьогодні на часі розмови про завершення конституційної реформи. Її треба звичайно завершити», – сказав професор.

За словами Мусіяки, «практика останніх років говорить про те, що текст Конституції має бути однозначним. Таким, щоб роздивляючись його з різних боків, тлумачити інакше його не можна було б». «У нас є чудова Конституція, але повністю знівечений конституційний лад – те, що має відповідати Конституції. Ми не можемо сьогодні сказати, що маємо конституцій лад, відповідно до Конституції. Маса кроків з боку суб’єктів влади, які мають явні ознаки узурпації, зловживання владою, нехтування Конституцією і законами, все це говорить про те, що потрібно щось змінювати в самому механізмі реалізації Конституції. Ми можемо записати в Конституцію все, що завгодно. Однак необхідно, щоб були реальні механізми реалізації того, що записано в Конституції. Нам потрібно зробити дієвими механізми відповідальності влади за виконання власних повноважень і за зловживання владою. Влада має бути весь час під жорстким контролем суспільства і відповідати за кожну свою дію, тим більше антиконституційну чи незаконнну».

Торкаючись референдуму, Мусіяка сказав, що це – «небезпечна річ, маніпуляція суспільною думкою. Непідготовлені люди не мають достатньої інформації, не вислуховують різних точок зору, як, наприклад з НАТО. І такі спекуляції на волі народу відбуваються весь час».
XS
SM
MD
LG