Доступність посилання

ТОП новини

Одеса – Броди: Дубль другий. Вдалий?


Нафтовий термінал «Південний» під Одесою. Тут закінчується нафтопровід Одеса – Броди. А мав би починатися…
Нафтовий термінал «Південний» під Одесою. Тут закінчується нафтопровід Одеса – Броди. А мав би починатися…

Азербайджан надає технологічну нафту для прокачування трубопроводом Одеса – Броди у прямому, європейському, напрямку. Про досягнення такої домовленості заявили у понеділок Президенти України та Азербайджану. Для вдалого тестування системи майже все готове, вважають експерти. Є всі підстави сподіватися, що каспійська нафта потрапить до українського нафтогону Одеса – Броди вже до кінця цього року. У поєднанні з нафтопроводом «Південна Дружба» ця система диверсифікує шляхи забезпечення сировиною нафтопереробних заводів. Україна вдруге впритул наблизилася до використання нафтогону Одеса – Броди у проектному аверсному напрямку. У 2002 році це зробити не вдалося. Може, вдасться зараз?

Труба є. Нафта, щоб її заповнити і направити у проектному режимі, теж знайдеться. Залишилося підписати контракти, випробувати систему і започаткувати новий етап енергетичної співпраці між Україною та Азербайджаном. Такий короткий висновок із того, що пролунало з вуст президентів України та Азербайджану в Баку.

На політичному рівні немає жодних розбіжностей щодо реалізації проекту про заповнення нафтогону Одеса – Броди каспійською нафтою, заявив Віктор Ющенко.

Наразі немає й технічних та технологічних проблем, які б Україна та Азербайджан не змогли вирішити у найближчі місяці, стверджує й Президент Азербайджану Ільгам Алієв. Треба лише узгодити шляхи доставки каспійської нафти до чорноморських портів.

Така оцінка ситуації цілком відповідає дійсному станові справ, вважає спеціальний радник Президента України з енергетичних питань Богдан Соколовський. На його думку, «точку неповернення» у реалізації цього проекту Україна та Азербайджан уже пройшли.

Богдан Соколовський: технологічних проблем немає, є лише питання, що потребують вирішення

За останні півтора року досягнуто ряду домовленостей. Остання, «бакинська», є лише черговим кроком після «київської» угоди, досягнутої під час енергетичного саміту 23 травня. Президенти звірили стан виконання запланованого і намітили наступний, фактично завершальний етап реалізації проекту завантаження каспійською нафтою трубопроводу Одеса – Броди.

Реальних технологічних проблем на цьому шляху не існує, вважає Богдан Соколовський, – є лише питання, що потребують узгодження.

Такої ж думки і керівник енергетичних програм Центру «Номос» Михайло Гончар. Він вважає, що каспійська нафта з’явиться в українському нафтогоні Одеса – Броди вже до кінця цього року.

Це стане істотним кроком у зміцненні енергетичної безпеки України. Адже ця система може працювати у поєднанні з нафтопроводом «Південна Дружба».

25 червня, після п’яти років безплідних перегорів, нарешті вийнято так званий «словацький корок» на шляху від Бродів до чеського нафтопереробного заводу у Кралупах. Словацька сторона підписала усі необхідні документи для тестового прокачування української нафти, з подальшими планами повного завантаження.

Михайло Гончар: запуск нафтогону Одеса – Броди у прямому європейському напрямку – крок до енергетичної безпеки України

Тепер є можливість відкрити маршрут Одеса – Броди – Південна Дружба для його подальшої експлуатації у європейському напрямку.

А це, каже Михайло Гончар, «набуває особливого значення у контексті планів Росії реалізувати обхідний щодо трубопроводу «Дружба» проект «Балтійської трубопровідної системи-2».

Побудова такої системи може різко зменшити транспортування енергоносіїв трубопроводом «Дружба» або ж припинити його взагалі.

Запустивши у прямому напрямку трубопровід Одеса – Броди, наповнивши його каспійською нафтою, Україна не лише диверсифікує шляхи забезпечення сировиною нафтопереробних заводів, а й залишить за собою статус постачальника енергоносіїв до Європи.

Віктор Ющенко: Якби не було політики, то проект Одеса – Броди працював би вже не один рік

Одностайність експертів очевидна. Але чи все буде так, як планується, остаточно буде прояснено на жовтневому енергетичному саміті у Баку.

Якщо, звісно, не втрутяться ще якісь – політичні – чинники. Так, як це було у 2001–2002 році, коли Україна була фактично за крок до запуску нафтогону Одеса – Броди в аверсному прямому режимі.

Тоді вже була досягнута домовленість із потужною нафтовою західною компанією, підготовано ряд проектів та навіть знайдено інвестиції під реалізацію цих планів. Але завадила політика – і досі Одеса – Броди прокачує 9 мільйонів тон нафти (при проектній потужності 14,5 мільйонів тонн нафтопродуктів на рік) на термінал «Південний» у зворотньому, реверсному, напрямку.

«Якби не було політики, то проект Одеса – Броди працював би вже не один рік», – сказав Президент Віктор Ющенко. Якщо тепер політика інша, то чи можемо сподіватимемося й іншого результату?

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG