Доступність посилання

ТОП новини

Сенатор МакКейн пропонує Америці новий енергетичний план


Сенатор Джон МакКейн
Сенатор Джон МакКейн

Сенатор Джон МакКейн, кандидат на президента Сполучених Штатів від Республіканської партії, у перебігу передвиборчої кампанії запропонував встановити урядовий приз у 300 мільйонів доларів за винахід надпотужної акумуляторної батареї для електричного автомобіля, щоб зробити бензин непотрібним.

Грошова винагорода за винахід автомобільного акумулятора є частиною енергетичного плану МакКейна, якого спонукала до дії сувора реальність. Він виступав у місті Фресно (Каліфорнія), де на заправці неподалік ціна бензину вже наближається до 5 доларів за галон, це десь 1 долар 30 центів літр, удвічі дорожче, ніж півтора роки тому.

Слідом за пальним ідуть угору ціни на продовольство й промислові товари. МакКейн заявив, що докладе усіх зусиль, аби Америка позбулася ярма нафтової залежності. Він закликає керівників автомобільної індустрії якомога швидше створити машини, які працюватимуть на альтернативному паливі і навів приклад Бразилії, де уряд вимагає, щоб протягом наступних трьох років 70% нових автомобілів були з двигунами саме такого типу, гнучко-паливного, як їх називають, або гібридного електрично-бензинового.

За словами республіканського кандидата, якщо його оберуть президентом, то вже протягом першого місяця у Білому домі він зробить рішучий крок у цьому напрямку і дасть, як він висловився, переконливу пораду керівникам автомобільної індустрії, або просто підпише закон, ухвалений Конгресом, щодо переведення американських автомобілів на альтернативне джерело енергії, геть від нафти.

Акумулятор повинен коштувати на третину дешевше від існуючих

«Я також пропоную, – сказав МакКейн, – заохотити винахідливість і рішучість американського народу, і з цією метою заснувати приз у 300 мільйонів доларів за винахід такої акумуляторної батареї, що по всіх параметрах, таких як ціна, потужність, собівартість і розмір, перевершувала б існуючі гібридні або електричні авта. Такий акумулятор повинен коштувати на третину дешевше від існуючих і тоді винахідник отримає 300 мільйонів доларів. «Це означає лише один долар на душу американського населення, на кожного чоловіка, жінку й дитину – невелика ціна за допомогу зламати хребет нашій нафтовій залежності», – наголосив сенатор.

Складовою частиною свого плану МакКейн вважає необхідність скасувати урядові субсидії фермерам, які вирощують кукурудзу для виробництва промислового етанолу, етилового спирту. Автомобільний бензин в Америці містить 10% етанолу. Але як прямий наслідок – зменшення кількості кукурудзи на ринку, від чого зростають ціни на продовольство.

Цікаво, що вперше щедрий приз за винахід запропонував британський уряд у 18-му сторіччі – 20 тисяч фунтів стерлінгів за спосіб обрахування географічної довготи для орієнтації кораблів у океані. Ну, і багато хто пам'ятає, як пару років тому, запропонований ентузіастами космосу приз у 10 мільйонів доларів, сприяв спорудженню суборбітального космічного корабля приватною каліфорнійською компанією.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG