Доступність посилання

ТОП новини

Українського хліба вистачить усім


Леся Бакалець

Хліб – усьому голова. І експерти заспокоюють, що цього року на українських столах його не поменшає. Незважаючи на високі ціни на зерно і необмежений експорт, і для самої України зернових залишиться достатньо. Правда, ціни можуть збільшитись. Найперше – у Києві.

Щедрий урожай – мінімум 40 мільйонів тон зернових – очікує Україна зібрати цього року. І заробити на експорті – для цього зараз створені всі умови. По-перше, ліквідовані квоти, по-друге, ціни на зернові зростають.

Але це не означає, що тепер все українське збіжжя опиниться за кордоном. Експерт Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа заспокоює: рекордний експорт для України у цьому році – не більше від 15 мільйонів тон. Тобто для самих українців іще залишається, і дефіциту основного продукту можна не боятися:

«У зерновій частині або частині борошна підстав для подорожчання або ж навіть виникнення дефіциту хліба не існує. Інша справа, що у собівартості хліба лише 40–45 відсотків припадає на борошно, решта – це інші матеріали, починаючи від яєць та олії, закінчуючи енергоресурсами та заробітною платою», – застерігає при цьому експерт.

У столиці хліб подорожчає

Хліб точно стане дорогим задоволенням у столиці. У відкритому акціонерному товаристві «Хліб Києва» кажуть, що ціни на соціальний хліб у Києві незмінні вже два роки. Відповідно підприємство працює собі на збиток, і дотацій від міської влади йому вже не вистачає.

За словами експерта Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Всеволода Степанюка, Київ – єдине українське місто, яке так довго тримає відносно низькими ціни на хліб.

«Найбагатший регіон України має найнижчу ціну на хліб – та тут взагалі немає про що говорити! Підвищувати дійсно треба, і я думаю, там має бути не 3 гривні за буханець, а 5–6 гривень», – вважає фахівець.

Матеріально незабезпеченим киянам будуть допомагати

Та такі ціни на соціальний, тобто стандартний, хліб, будуть не для всіх киян. І київська влада переконує, що найбільш матеріально незабезпеченим столичним мешканцям будуть допомагати.

Начальник Головного управляння з питань цінової політики КМДА Василь Яструбинський пояснює, що мають запровадити так звану соціальну картку киянина.

За його словами, для цього треба «вирахувати тих киян, для яких підвищення цін на хліб буде суттєвим, і для цих громадян давати адресну дотацію».

За попередніми розрахунками, каже представник керівництва міськдержадміністрації, таких громадян може бути десь до 40 тисяч.

Тільки коли ці 40 тисяч киян будуть забезпечені дотаціями, можна буде говорити про підвищення цін, кажуть у КМДА. Називають і приблизний час – після 15 липня.

У решті регіонів України ціни, ймовірно, не збільшаться

Водночас решта українців може не хвилюватися: у регіонах хліб дорожчати не буде, переконує президент Всеукраїнської асоціації пекарів Володимир Слабовський.

«Так гостро стоїть питання тільки в Києві, приводу для різкого підвищення цін на хліб по Україні сьогодні немає», – впевнений він.

Тим часом, за інформацією Української зернової асоціації, цього року за кордон продадуть 7 мільйонів тон української пшениці, 4 мільйони тон ячменю, більше від 9 мільйонів тон кукурудзи. Там кажуть, що експорт зернових буде найбільшим за всі роки незалежності.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG