Доступність посилання

ТОП новини

Хто винен у зростанні цін? Інфляційне «мило» триває


Київ – Кабінет Міністрів звинувачує у зростанні цін місцеву владу, а місцеві керівники, в свою чергу, вказують на уряд.

У Кабінеті Міністрів обіцяють: до кінця цього року інфляція буде нижчою, ніж минулорічна, тобто не перевищить 16,6%.
Пенсіонерка Людмила каже, що попри оптимістичні заяви чиновників щодо стабілізації ситуації з цінами, ніякого покращення не відчула. А пенсії, трохи більше ніж 500 гривень, не вистачає навіть на продукти.

«Ціни в магазинах зростають швидкими темпами. Рис коштує 10 гривень. Не так розженешся купити за пенсію продуктів, якщо вона 528 гривень», – бідкається жінка.

Чиновники ж продовжують з’ясовувати, хто винен. Цінова ситуація в п’яти регіонах не відповідає загальній тенденції. З цих слів Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко розпочала вже друге засідання уряду. Йдеться про Дніпропетровську, Донецьку, Запорізьку, Сумську області, а також Київ.

«У цих п’яти регіонах робота щодо антиінфляційних заходів не ведеться. Сьогодні, я сподіваюся, ми послухаємо їхні доповіді і зрозуміємо, в чому уряд може ще допомогти цим регіонам», – зазначила Прем’єр-міністр.

Відмову керівників ОДА знову пояснює Секретаріат Президента

Минулого тижня пані Тимошенко вдруге поспіль запросила керівників регіонів на засідання Кабміну. Проте, як і минулого разу, голови обласних адміністрацій не приїхали. А їхню відсутність на сьогоднішньому засіданні уряду знову пояснювали представники Секретаріату Президента, звинувативши при цьому уряд у намаганні перекласти відповідальність на інших.

Заступник голови Олександр Шлапак заявив: «У цьому випадку ми вбачаємо спробу перекласти інфляційну відповідальність на голів обласних адміністрацій, спробу перекласти з хворої голови на може не зовсім здорову, але у всякому разі не на ту, яка реально відповідає за інфляційний стан. З таким успіхом завтра можна запрошувати директорів гастрономів... Відповідальність за інфляцію в першу чергу лежить на Кабінеті Міністрів».

На сьогоднішнє засідання уряду прийшов лише заступник київського градоначальника Анатолій Голубченко. І інфляцію в українській столиці він пов’язав із постійними виборчими кампаніями.

«А як ви думаєте, скільки грошей було викинуто в період виборів на ринок, не підтверджений товарами? Це і є головна причина», – зауважив Анатолій Голубченко.

Уряд намагається посварити місцевих керівників?

А керівник Дніпропетровщини Віктор Бондар навіть заявив, що уряд намагається посварити місцевих голів між собою: «Сьогодні керівників обласних адміністрацій втягують у процес, який у радянські часи називався «соцсорєвнованія»: хто з керівників ОДА буде найкраще топити сусіда, бо один тиждень говорять, що два одних найкращі, а другий тиждень – два інших».

Причиною нинішньої цінової ситуації, вважають експерти, є не лише світові тенденції, а передусім відсутність скоординованої економічної політики між різними інституціями. Від початку року інфляція в Україні вже склала понад 14 відсотків. Президент систематично критикує Кабмін, зокрема, за антиінфляційні заходи. А урядовці, в свою чергу, говорять, що Секретаріат Президента блокує всі важливі рішення Кабінету.

Тим часом, змін до бюджету, які до парламенту мали бути внесені до 1 березня, немає і досі. А приватизація, від якої до бюджету мало надійти 9 мільярдів гривень, через президентсько-прем’єрське протистояння заблокована.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG