Доступність посилання

ТОП новини

Інфляційна планка в 16,6%


Київ – У травні інфляція в Україні знизилася більше ніж удвічі. У Кабінеті Міністрів обіцяють: упродовж літа її рівень знижуватиметься, а річний показник буде нижчим, ніж торік. Проте наскільки реальними є такі перспективи і яким чином можна втримати рівень зростання цін?

У проекті державного бюджету, зміни до якого ще не ухвалені, рівень інфляції закладений у межах 10%. Однак уже сьогодні рівень зростання цін перевищив 14%. А в Кабінеті Міністрів обіцяють: до кінця цього року інфляція буде нижчою, ніж минулорічна, тобто не перевищить 16,6%.

За словами міністра економіки Богдана Данилишина, протягом літа уряд очікує суттєвого зниження інфляції. Це стане можливим внаслідок монетарної політики та зниження індексу споживчих цін у червні, липні та серпні.

Монетарна політика, яку зараз Кабінет Міністрів проводить спільно з Національним банком, а саме на зміцнення гривні, і справді дозволить втримати рівень інфляції нижчим за тогорічний, каже в інтерв’ю Радіо Свобода колишній заступник голови НБУ Ярослав Солтис.

«Ми сьогодні бачимо, що народ купує долари по 4,75. Тобто, гривню можна ще зміцнювати. Реальний попит на іноземну валюту показує, що наша гривня сьогодні міцніша, ніж офіційний курс. Якщо Національний банк зробить іще декілька маленьких кроків на зміцнення гривні, то це сприятиме зменшенню цін на всі товари», – вважає банкір.

Примарність урядових очікувань

Проте, на думку директора економічних програм Центру імені Разумкова Василя Юрчишина, перспектива втримати інфляцію у межах 16,6% виглядає надто примарною.

Нинішнє зниження її рівня є сезонним, і, найімовірніше, починаючи з осені, вона знову піде вгору. А намагання обмежитися інфляцією минулого року виглядає дуже оптимістично, каже він.

«Хоча зараз і відбулося певне уповільнення, не можна сказати, що воно базується на системних чинниках чи що зникли передумови для інфляції. На нас, очевидно, чекають інфляційні процеси, пов’язані з подальшим подорожчанням газу, а відтак і житлово-комунальних послуг, а також і з великими виплатами, пов’язаними зі введенням єдиної тарифної сітки, що уряд хоче зробити з вересня», – застерігає економіст.

Очікування дорогого газу – один із інфляційних чинників

Тим часом із російського боку уже почали лунати заяви, що наступного році ціна газу може збільшитися вдвічі. Такі заяви, на думку експерта Інституту стратегічних досліджень Ярослава Жаліла, є одним із негативних чинників, які впливають на нинішній рівень інфляції.

«На сьогоднішній день ми маємо досить тривалу ситуацію, коли остаточна вартість природного газу взагалі не була визначена. А по-друге, паралельно формується очікування суб’єктів господарювання, що нова вартість газу буде досить високою. Тож сьогодні ми ще не маємо нової ціни, але ми вже маємо транслювання нової ціни через очікування суб’єктів господарювання на нинішній рівень цін», – каже фахівець.

Окрім цього, на думку експертів, нинішня політична ситуація також є одним із негативним чинників, що впливають на економіку. Це передовсім створює несприятливий клімат для іноземних інвесторів.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG