Доступність посилання

ТОП новини

Що буде, якщо Росія вирішить силою забрати Крим в України? (європейська преса)


Впливові європейські видання аналізують можливі наслідки повернення Франції до військових структур НАТО і реальність планів європейської оборонної політики. Деякі видання повідомляють про моделі можливості силового захоплення Росією українського Криму і можливі варіанти реакцій на це Заходу. Але деякі експерти вважають, що політика Росії щодо безпосередніх сусідів і об’єднаної Європи буде більш прагматичною і поміркованою.

The International Herald Tribune вважає, що заява Франції про повернення наступного року у військові структури НАТО розрахована більше на внутрішні політичні міркування, аніж на реальний поступ у цьому питанні. Газета переконана, що Франції буде важко пояснити під час свого головування в ЄС, що вона розуміє під «європейською оборонною ідентичністю», яку президент Ніколя Саркозі хотів би запропонувати як умову повного повернення його країни в НАТО. Бо на практиці, як вважає The International Herald Tribune, Саркозі буде важко довести тут щось конкретно, коли Європа не готова реально нарощувати витрати на воєнні цілі. Провал референдуму щодо Лісабонської угоди в Ірландії не дозволить найближчим часом системно збільшувати сили і засоби ЄС у воєнній галузі. Та й сама Франція не має достатніх фінансів для підвищення своїх воєнних витрат, не кажучи вже про європейський план щодо створення 60-тисячного корпусу швидкого реагування, який існує вже десять років, але лише на папері.

Проросійські яструби проектують переможні прогнози можливого силового захоплення Росією українського Криму, які наводить дослідження на російськомовній версії литовського інтернет-сайту Geopolitika. У статті під заголовком «Якщо завтра війна, або Що буде, якщо Росія вирішить відібрати Крим в України» наведено їхні моделі легкої перемоги Росії у можливому воєнному конфлікті з Україною за Крим. За цими прогнозами, в Криму, окрім татар, нікому буде вести партизанську війну проти російських сил вторгнення, а якщо Україна насмілиться перекинути до Криму свої війська з інших регіонів, то їй нібито загрожує перспектива громадянської війни, бо населення регіонів, на думку авторів прогнозу, підтримає Росію добровольчими загонами. Моделювання можливого конфлікту між Росією та Україною на кримських теренах, як його виклав литовський інтернет-сайт, іде до максимального «екстриму» – автори наведеного прогнозу вважають, що Захід переважно утримається від допомоги Україні у її конфлікті з Москвою, а Німеччин може запропонувати «визнати факт перерозподілу України» внаслідок цієї війни.

Хоча відомий німецько-російський експерт Александр Рар у розмові з російським інтернет-виданням «ИноСМИ» переконаний, що «у будь-якій суперечці Москви з країнами найближчого закордону … Захід буде не на боці Росії». Цей політолог також прогнозує у зв’язку з цим, що зовнішня політика Росії приречена «на пошук нової мови для спілкування з Європою, зі світом», і ця політика Москви буде «європейською, прагматичною».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG