Доступність посилання

ТОП новини

У столиці Монголії надзвичайний стан після виборів


Президент країни Намбарин Енхбаяр оголосив його на чотириденний термін через заворушення, які спалахнули раніше в вівторок в Улан-Баторі.

Виступаючи на телебаченні, він закликав учасників заворушень до спокою.

За умовами надзвичайного стану заборонені громадські зібрання й передачі незалежних засобів інформації, поліція отримує розширені права розганяти демонстрантів. Перебування на вулицях від вечора до ранку карається арештом.

Заворушення влаштували учасники акцій протесту проти сфальсифікованих, на їхню думку, результатів недільних парламентських виборів.

За попередніми даними виглядає, що Монгольська народно-революційна партія колишніх комуністів отримує від 41 до 46 з 76 місць у парламенті, Великому державному хуралі, а друга найпотужніша партія, Демократична, десь від 21 до 26.

Остаточні результати мають оголосити до 10 липня.

У попередньому парламенті обидві сили були представлені майже порівну – 37 місць мала МНРП і 35 – блок «Батьківщина – Демократія» на чолі з Демократичною партією.

Удень у вівторок кілька тисяч прихильників Демократичної партії, невдоволених оголошеними результатами, підпалили й пограбували головне приміщення Народно-революційної партії.

Підпалили також частину Палацу культури, який містить художню галерею, музей і театр.

Поліція розганяла учасників заворушень гумовими кулями й подразливим газом. Але окремі сутички тривали й після проголошення надзвичайного стану.

За повідомленнями, потерпіли кількадесят осіб із лав і демонстрантів, і поліції. Загиблих, як виглядає, немає.

Демонстранти стверджують, що МНРП вдалася до купівлі голосів та інших шахрайств.

Заворушення спалахнули, коли лідер Демократичної партії заявив у вівторок, що ця партія не визнає результатів виборів, і закликав до нових виборів, звинувативши МНРП у фальсифікаціях.

Міжнародні спостерігачі визнали вибори 29 червня загалом вільними й чесними.

Але чимало проблем викликав підрахунок результатів за новою для Монголії схемою. Вибори вперше відбувалися не за мажоритарною системою, а в багатомандатних округах.
XS
SM
MD
LG