Доступність посилання

ТОП новини

Львову не вистачає життєвого ритму


Львів увійшов у десятку лідерів кращих міст для життя в Україні. Такі дані другого щорічного рейтингу журналу «Фокус». Найкомфортнішим містом для проживання визнано Чернівці. Як почуваються у своєму місті самі львів’яни?

Невисокі, у порівнянні з іншими містами, тарифи на комунальні послуги (в середньому 134 гривні в місяць), високий освітній потенціал, туристична привабливість і низький рівень злочинності – ці показники вивели Львів у рейтинг кращих міст для життя. У загальному конкурсі серед 55 міст, Львів зайняв 9 позицію. Нерозвинена інфраструктура і невисокий рівень благоустрою, звичайно, не могли не позначитися на рейтингу міста.

Нині середня зарплата по Львову становить 1500 гривень. Цих коштів на родину з 3 осіб вистарчає лише на скромне харчування і оплату комунальних послуг. Одяг у Львові дорожчий, аніж у сусідній Польщі чи США. Найвищий рівень безробіття у Львові серед молоді – 67%.

Володимир Квурт
Володимир Квурт, секретар Львівської міськради, прийшов на чиновницьку посаду з великого бізнесу. Він людина заможна, бував у різних країнах і мріє, щоб Львів став туристичною перлиною. Кабінет у мерії Володимира Квурта найкращий у Ратуші: обставлений старими відреставрованими меблями з власної колекції посадовця і ремонт зроблений за власні гроші. Володимир Квурт цим демонструє, що людина, яка комфортно почувається у соціальних, побутових умовах, має належно облаштоване робоче місце, то більше часу і уваги приділяє своїм безпосереднім обов’язкам і громадським.

Пан Квурт відчуває, що нині Львову не вистачає життєвого ритму, якого так вимагає час, а однією з болючих проблем називає те, що саме на зв’язки, а не професіоналізм, зважають львівські працедавці. Однак ситуація мусить змінюватись у бік фаховості, в іншому випадку місто не стане лідером у рейтингу найкомфортніших міст України.

Львів – місто нереалізованих особистостей

Юрій Бойко
Саме професіоналів у Львові стає дедалі менше. Людей не цінять і багато хто втікає у Київ, констатує мистецтвознавець, власник артгалереї «Ґердан» Юрко Бойко.

Його галерея працює 15 років і лише останні два роки Юрко живе з продажу картин львівських художників. Але має намір цей бізнес припинити. Оскільки, на відміну від Києва, вижити з сучасного мистецтва у Львові дуже тяжко. Надто маленькі фінансові можливості у львів’ян. Покупцями Юрка Бойка є 10-15 осіб із державних структур і бізнесу, які купують картини на подарунки. А переважна більшість людей просто приходять подивитись на роботи львівських митців.

«Люди виживають, а не живуть»

Олег Вітенко
Серед прихильників українського мистецтва, але з порожнім гаманцем, є 47-річний Олег Вітенко. Уже 4 роки поспіль чоловіка можна зустріти і послухати його гру на сопілці на площі Ринок. На будові в Росії йому на ноги зірвалась із крана панель. В результаті пошкоджені стопи, інвалідність і пенсія – 380 гривень. На утриманні у чоловіка та його дружини троє дітей. На площі Ринок музикант почувається комфортно, бо підходять люди, дякують за музику і дають милостиню. Однак життя у Львові інвалід називає нелегким.

«Безробіття тут, якщо є робота, то можуть і не заплатити. Людину використовують скрізь. Люди виживають, а не живуть. Ціни ростуть, а зарплата і пенсії – ні. Що я їм? Три перепічки і склянку чаю на сніданок, а ввечері – бульба, салат», – каже Олег Вітенко.

А ще Львів чимало городян характеризують як місто нереалізованих особистостей. Однак потрапляючи у столицю, вони себе там знаходять.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG