Доступність посилання

ТОП новини

ЄС та Росія розпочинають стратегічні переговори


Перший раунд переговорів про укладення широкої угоди, що має охопити питання від освіти до енергетики, розпочнуть у п’ятницю в Брюселі.

У заяві Європейської Комісії з цього приводу сказано, що на початку сторони сконцентрують увагу на визначенні загального бачення переговорного процесу, тем, що мають бути охоплені за різними напрямками, та укладанні графіку проведення переговорів.

Минулого тижня лідери ЄС зустрілися з президентом Росії Дмитром Медведєвим у місті Ханти-Мансійську в російському Сибіру, де було проголошено початок «нової ери у співпраці» між Москвою та її західними сусідами.

Однак переговори щодо угоди, яка має визначати основи того, як ЄС та Росія будуть співпрацювати за всіма напрямками, на думку оглядачів, обіцяють бути непростими.

Зокрема, Європа хотіла б отримати від Росії гарантії рівноправного доступу своїх компаній до її енергетичних запасів. Водночас Росія вважає, що її бізнес не має рівних можливостей для інвестування в енергетичний сектор Європи, і хотіла б натомість розширити свою присутність у Європі.

ЄС також перебуває під тиском країн-членів, головним чином зі Сходу Європи, які вимагають зобов’язати Росію поліпшити ситуацію з правами людини, політичною лібералізацією та відносини з сусідами, в першу чергу з Грузією.

Відносини між ЄС та Росією зараз регулюються Угодою про партнерство та співпрацю від 1997 року. Сторони вважають, що вона вже застаріла.

Підготовка до переговорів щодо нової угоди почалася в 2006 році, але тільки в травні цього року Європейська Комісія отримала відповідний мандат після того, як Литва та Польща зняли своє вето на початок переговорів.
XS
SM
MD
LG