Доступність посилання

ТОП новини

Тарифами по кишенях! Чи буде збільшена ціна газу для населення?


Підвищувати чи не підвищувати ціну газу для населення? Кабінет Міністрів ніяк не може визначитися з остаточною позицією щодо цього. Фахівці ж вважають очевидним, що вартість газу для населення знову підвищиться.

Кабінет Міністрів рекомендував Національній комісії з електроенергетики встановити нові тарифи, збільшивши нинішні на 13%, уже з початку цього місяця. Щоправда, відразу після цього міністр палива та енергетики Юрій Продан заявив, що цього не буде. У НКРЕ ж кажуть: питання про подорожчання газу розглянуть уже протягом цього місяця.

Наразі підвищення тарифів на газ для населення неминуче, каже в інтерв’ю Радіо Свобода радник Прем’єр-міністра, бютівець Олександр Гудима.

«Штучно і довго затримувати нормальне, планомірне, поетапне підвищення цін на газ є неправильним кроком. Це не є примха уряду, це є глобальні процеси подорожчання енергоносіїв. Не може Нафтогаз нести колосальні збитки за стримування зростання цін на газ», – вважає радник прем’єра.

Пенсіонерам потрібна допомога

Зважаючи на те, що імпортний газ для України буде дорожчати, а 20 мільярдів кубів палива власного видобутку не вистачає, щоб забезпечити населення та бюджетні установи, збільшення тарифів і справді є обґрунтованим, каже директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін.

Проте в такому разі малозабезпечені верстви населення мають отримувати адресну допомогу, вважає він.

«У будь-якому випадку має вирішувати місцева влада. Безумовно, всі не можуть бути забезпечені адресною допомогою. Однак пенсіонерам, іншим категоріям, які не мають доходів, окрім пенсій, потрібно допомагати», – наголошує фахівець.

Свого часу, ініціюючи диференціацію тарифів для населення, урядовці з попереднього Кабміну Віктора Януковича заявляли, що це захистить незаможні верстви населення, а більше платитимуть ті, хто має величезні будинки.

Однак вінничанка пані Ніна, яка має 4-кімнатний приватний будинок, скаржиться, що після тієї реформи попереднього уряду їй доводиться тепер узимку віддавати за газ усю пенсію.

«Якщо напалюєш за рік 2,5 тисячі кубів газу, то там іде по 31,5 копійки за куб, а після 2,5 тисяч іде по 47,8 копійки. 2,5 тисячі – це, звичайно, дуже мало. У зимовий період у місяць напалювала 1,2–1,3 тисячі кубів. Це 500 гривень, тобто вся моя пенсія», – ремствує пенсіонерка.

Щоб заощадити на газі, треба витратитись на технології

Експерти радять: щоб зменшити використання газу, українці мають використовувати енергоощадні технології – встановлювати металопластикові вікна та економні котли. Щоправда, витратити на це потрібно не одну тисячу гривень.

Ціни на газ для населення встановлює Національна комісія регулювання електроенергетики за рекомендацією Кабміну.

Із 1 січня 2007 року тарифи для українців диференційовані. У залежності від кількості спожитого газу його ціна коливається від 31,5 копійки до 1 гривні 30 копійок за кубометр.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG