Доступність посилання

ТОП новини

«Циганське життя» учасників «Тур де Франс»


Ukraine -- racing cyclist Yaroslav Popovych, undated
Ukraine -- racing cyclist Yaroslav Popovych, undated

Найпрестижніший велогонці світу «Тур де Франс» цього року їй виповнилося 105 років. За 25 днів спортсмени подолають 3 з половиною тисячі кілометрів, поміняють 18 готелів, прийматимуть душ в автобусах, розслаблятимуться під час масажів і прагнутимуть до перемоги... та до своїх родин, з якими бачаться дуже рідко. Про все це розповів Радіо Свобода у переддень гонки Ярослав Попович – уродженець Львівської області, який наразі виступає за бельгійську команду.

Кілька років тому Ви були визнані кращим молодим гонщиком «Тур де Франс», виступаючи за «Діскавері Ченнел». Чому Ви виступаєте зараз за бельгійську «Сайленс Лотто»? Чи це пов’язане також з матеріальним питанням?

– Можна сказати, ні, бо «Діскавері Чаннел» мала контракт на 3 роки, і минулого року вони закінчили своє існування, спонсорство всієї команди. В результаті – команда розпалася, всі учасники цієї групи розбіглися хто куди. Найголовніша частина пішла в команду «Астана», а я та деякі інші – по різних командах. Я обрав цю команду, бо тут багато професіоналів, і я був задоволений їхнім контрактом.

– Це вчетверте, коли Ви берете участь у «великій петлі». Який найскладніший для Вас етап?

– Ну найскладніші – це етапи з роздільним стартом і гірські етапи – в Піренеях і в Альпах. Навіть на перших етапах треба завжди бути дуже акуратним, завжди дивитися, щоб не потрапити в завал, щоб не втратити пару секунд десь там, на перших етапах. Завжди починається дуже-дуже-дуже важко, потім, після 3-4-го етапу все налагоджується...

– Чи є, крім вас, українці на «Тур де Франс»?

– Є, тільки один - Володимир Густов з Києва, змагається в датській команді.

– А чому немає української команди, а українські велосипедисти виступають за чужі клуби?

– Бо в Україні немає, (а може й є?), людей, які можуть спонсорувати спортсменів, робити свої команди... Наші меценати ліпше вкладають гроші в футбол чи інші види спорту, але потенціал у нас є! Дуже хороші велогонщики! Може, в майбутньому буде якась команда. У нас завжди були сильні гонщики, починаючи від Гончара, навіть іще раніше, і зараз є молоді, перспективні, але поки що не знайшли людину, яка би хотіла займатися тим, щоб вкласти гроші у велоспорт.

– Протягом останніх двох років проблема з допінгами просто «трусила » велоспортом. Минулого року навіть два державні телеканали Німеччини відмовились демонструвати «Тур де Франс». Чи зараз проблема стала меншою? Чи змінилася система?

– Ситуація трохи змінилася, бо дуже збільшився контроль антидопінговий, перевірки дуже почастішали. Тому цього разу дуже-дуже спокійно почався рік, без усіляких прикрих випадків... Сподіваюся, що цього року на «Тур де Франс» нічого не виявиться негативного.

– Якщо подивитись на «Тур де Франс» з боку побутового: як це виглядає? Вам доводиться долати щодня сотні кілометрів, а потім повертатися на базу, чи щоночі – протягом двох тижнів – ви спите в іншому готелі, відірвані від родини?

– У нас починається не тільки на «Тур де Франс», все починається з початку сезону. Я, наприклад, порахував, що за грудень-січень-лютий був удома 40 днів. Їздимо кожного тижня кудись, потім повертаємося. Протягом останніх двох місяців я був удома 9 днів... А зараз, коли перед туром, 3 дні, потім ще 2 дні... Весь час на зборах, на змаганнях... Щодня змінюємо готелі – із 25 днів 18 готелів поміняємо. Після етапу ми відразу до автобусу, душ приймаємо в автобусі, їдемо в готель, там – масаж, відпочинок, вечеря, знов відпочинок, а наступного дня те саме. У нас циганське життя, як я це називаю. Завжди торба навіть не випорожнюється, просто відкривається, все перемішується, даємо, що треба випрати, які речі, і назад все складається.

– А фани їздять за Вами?


– Так, дуже багато їздять. Мої друзі приїдуть, коли ми будемо близько до Італії в Альпах. Вони приїдуть на «камперах», будуть там 3-4 дні за нами стежити.

– Чи велоспорт це прибутковий спорт? Що може собі дозволити велосипедист такого рангу як Ви?

– Багато чого. Хороше життя (сміється).

– Я знаю, що Ви допомагаєте дітлахам у Дрогобичі, взяли шефство над дитячою велошколою. Чи має велоспорт в Україні майбутнє для тих дітей, які щойно вчаться їздити на велосипеді?

– Власне, це ми стараємося й робити – допомагати, чим можемо, щоби заохотити дітей займатися велоспортом, щоб показати їм, що можна чогось досягнути. Я теж 10 років тому не міг би сказати, що буду жити в Італії, що у мене тут буде власний будинок, гарне авто, сім’я... Тому хочу дітям допомогти, щоб вони зрозуміли, що завдяки спорту можна чогось досягнути. Коли я почав займатися, у батьків не було фінансів, щоб купити мені велосипед, майку, якісь речі... Нинішні батьки набагато вище стоять. Потрошки-потрошки просувається велоспорт уперед... Набагато ліпший інвентар з’явився в Україні, вже можна десь його придбати, не так, як колись було. Тому помагаємо, чим можемо.

– Ви плануєте взяти участь в Олімпіаді в Пекіні?

– Власне, все сплановано. Оскільки Олімпіада проводиться 2 тижні після закінчення «Тур де Франс», а тут, на турі, дуже хороше тренування, я завжди по собі знаю, що після «Тур де Франс», виходжу на високий рівень своєї фізичної форми. Отже, хочу показати високий результат на Олімпіаді.

– А що Ви вважаєте своїм найбільшим успіхом?

– Моя дитина, Джейсон.

– Ваш синочок живе в італійськомовному оточенні. Чи Ви вчите його української мови?

– Він живе в італійськомовному середовищі, дружина з ним спілкується французькою, коли мене нема вдома; коли я вдома – пробую з ним розмовляти українською, але дуже важко. Але вже він навчився говорити «тато». Зараз він «тато» говорить трьома мовами: українською; італійською – «папа», і на діалекті, де ми живемо, «баббо».

– Скільки йому рочків?

– Рік і сім місяців.


(Прага– «Тур де Франс»)

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG