Доступність посилання

ТОП новини

У Севастополі обіцяють покарати винних у знищенні меморіальної дошки українського флоту


Севастопольська міська державна адміністрація дала доручення правоохоронним органам вжити необхідних для відновлення і підтримки громадського порядку заходів у зв’язку з суботнім інцидентом навколо меморіальної дошки на честь 90-річчя підняття українських прапорів на кораблях Чорноморського флоту.

Голова міськдержадміністрації Сергій Куніцин заявив, що ні встановлення, ні відкриття пам’ятної дошки в плані святкових заходів 5 і 6 липня не значились і з міською державною адміністрацією не узгоджувались.

Проте, наголосив він, командування Військово-Морських Сил України – ініціатор встановлення пам’ятного знаку – одержало в законному порядку всі необхідні для цього погодження, у тому числі і Державної служби з питань національної культурної спадщини, і формально мало право встановити дошку.

Водночас голова Севастопольської міської ради Валерій Саратов нагадав, що раніше міська рада ухвалювала рішення про те, що цій дошці не місце на Графській пристані Севастополя.

Він також стверджує, що про наміри встановити в суботу меморіальну дошку не були попереджені місцеві органи влади, міліція та СБУ.

За словами голови міськради, тому «стихійно виникла акція протесту».

У суботу в Севастополі відбулося зіткнення між майже сотнею прихильників партії «Російський блок», Прогресивної соціалістичної партії України і громадської організації «Російська громада Севастополя» на чолі з депутатами міської і районних рад від цих сил та Партії регіонів із моряками українського флоту.

Українські військовослужбовці встановили на стіні нижнього причалу Графської пристані меморіальну дошку на честь 90-річчя підняття українських державних прапорів на кораблях російського імперського Чорноморського флоту в 1918 році.

Проте активісти партій після зіткнень із моряками зірвали меморіальну дошку, розбили її і викинули в море. Міліція, за повідомленнями, споглядала події, не втручаючись. Але потім оголосили про затримання двох учасників акції.

У суботу й неділю в Севастополі відбуваються заходи, присвячені Дню Військово-Морських Сил України.

Меморіальну дошку в Севастополі на честь 90-річчя підняття українських прапорів на кораблях Чорноморського флоту вже знищували менш як місяць тому.

29 квітня 1918 року прапори Української Народної Республіки підняли на переважній більшості кораблів, суден i берегових фортець Чорноморського флоту в Севастополі, Миколаєві, Керчі та в інших місцях базування флоту.
XS
SM
MD
LG