Доступність посилання

ТОП новини

«Українська громада Севастополя» заявила про готовність формувати загони самооборони


Російські казаки з пістолетами у Севастополі (фото Миколи Владзимирського)
Російські казаки з пістолетами у Севастополі (фото Миколи Владзимирського)

«Українська громада Севастополя» повідомила про намір сформувати власні загони самооборони для «захисту своїх домівок, своїх рідних і своєї країни», оскільки держава не може захистити українських громадян та українських моряків у Севастополі. Як зазначив лідер цієї організації Мирослав Мамчак, якщо до Дня незалежності України пам’ятну дошку на честь ювілею українізації Чорноморського флоту не відновлять, активісти «Української громади Севастополя» зруйнують незаконно встановлений у місті пам’ятник імператриці Катерині Другій. Допомогти українцям зголосилися кримські татари. Тим часом у Севастополі очікують прибуття російських казаків, які мають намір провести в Криму «миротворчу операцію» з метою «захисту пам’ятника».

«Українська громада Севастополя», що об’єднує більшість проукраїнських організацій міста, закликала Президента, Прем’єр-міністра і Голову Верховної Ради України розглянути ситуацію, що склалася у Севастополі. Громада просить винести це питання на засідання РНБО. Серед вимог — розпустити Севастопольську міську раду, заборонити діяльність антиукраїнських організацій і партій в регіоні, покарати організаторів і учасників акту вандалізму у Севастополі і притягнути до відповідальності за бездіяльність керівників севастопольської міліції і прокуратури.

Про це йдеться у відповідній заяві цієї організації з приводу нападу на українських військових і знищення меморіальної дошки на честь 90-річчя підняття українських прапорів на кораблях Чорноморського флоту.

5 липня близько сотні активістів «Російського блоку», «Російської громади Севастополя» та інших націоналістичних організацій напали на моряків ВМС України, які встановлювали на Графській пристані меморіальну дошку. Російські націоналісти прорвали ланцюг оточення Служби охорони правопорядку ВМС України і спровокували бійку з українськими матросами, які монтували бронзову дошку в стіну пристані.

Напад на українських моряків, 5 червня 2008 р. (фото Леус-інформ)
В районі інциденту перебували 8 працівників міліції, у тому числі старші офіцери, але вони лише спостерігали за тим, що діється. У цій ситуації морські офіцери наказали підлеглим покинути Графську пристань. Нападники зірвали дошку, а потім втопили її у Севастопольській бухті. А кілька осіб кувалдами і металевими балками розбили мармурову основу дошки на стіні, а потім зірвали з колонади Графської пристані банер «Вітаємо з 16-ю річницею ВМС України!».

За повідомленням місцевої преси, кілька військовослужбовців, в тому числі заступник командувача ВМС України, отримали травми. Міліція порушила кримінальну справу і навіть затримала двох нападників, але згодом їх відпустила.

Правоохоронці не бажають наводити лад у місті?

На думку голови Української громади Севастополя Мирослава Мамчака, правоохоронці не бажають наводити лад у місті. За його словами, севастопольці- етнічні українці дедалі частіше зазнають принижень і залякувань, вони позбавлені законного захисту держави. Членам українських організацій останнім часом часто погрожують фізичною розправою, тероризують телефонними дзвінками, обмальовують житлові будинки, знущаються на сайтах в Інтернеті та прилюдно принижують за те, що ті розмовляють українською мовою.

Мирослав Мамчак каже, що толерантність, виваженість і терпіння проукраїнських сил сприйняті «Русскім блоком» та окремими депутатами міської ради як «слабкість і боягузтво». За цих умов, якщо «українська влада не вдасться до рішучих заходів, не покарає провокаторів і не стане на захист відданих українській справі мешканців міста, то «Українська громада Севастополя» змушена буде формувати власні структури із захисту своїх домівок, своїх рідних і своєї країни». Якщо до Дня Незалежності України не буде знайдена і урочисто встановлена сплюндрована пам`ятна дошка, то «Українська громада» напередодні Дня незалежності України за прикладом російської общини повалить пам’ятник Катерині Другій, про що вже розпочинає перемови про спільні дії з кримськотатарською громадою Севастополя, заявив капітан першого рангу у запасі Мирослав Мамчак.

Татари заявили, що допоможуть знести Катерину

На заклик Української громади Севастополя уже відгукнувся лідер Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, який заявив, що його співвітчизники готові допомогти знести пам’ятник російській імператриці, встановлений, за рішення суду, незаконно. За його словами, у Севастополі небагато кримських татар, але Меджліс «зможе надіслати своїх людей, якщо будуть якісь акції протесту», – сказав Мустафа Джемілєв місцевим журналістам.

Севастопольські правоохоронці поки що ніяк не коментують звинувачення «Української громади Севастополя». Лише повідомили, що ведеться слідство, а затриманих відпустили, бо інкримінована їм стаття Кримінального кодексу України є неважкою і не передбачає суворого покарання.

Російські ж козаки обіцяють «десант»

Тим часом «верховний отаман» Союзу казачих військ Росії та зарубіжжя Віктор Водолацький наказав усім своїм структурним підрозділам «сформувати і відправити казачі команди до Севастополя для охорони пам’ятника російській імператриці». Цей наказ оприлюднений на персональному сайті депутата Державної Думи Росії Віктора Водолацького. Згідно з цим наказом, отамани Таганрогського і Донецького округів «Всевеликого Війська Донського» мають «надати сприяння підрозділам СКВРЗ, які виконують миротворчу місію в Автономній Республіці Крим». Координувати дії казачих підрозділів «верховний отаман» СКВРЗ наказав отаману об’єднання «Кримська Паланка» Сергію Юрченку, який відомий своєю участю у зіткненнях проросійських казаків із кримськими татарами в Бахчисараї. Поки що невідомо, коли прибувають російські гості, але пам’ятник цариці вже охороняють місцеві «казакі».

Більше двох тижнів тому Громадський комітет «Український Севастополь» звертався до керівників держави з вимогою припинити діяльність у Криму іноземних парамілітарних структур, наводячи фотографії озброєних пістолетами російських козаків у Севастополі. Як повідомив координатор Громадського комітету Микола Владзимірський, ніякої реакції центральної влади на звернення севастопольців досі немає.

(Севастополь – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG