Доступність посилання

ТОП новини

Масова загибель риби сталася на Дніпропетровщині


У річці Самарі на Дніпропетровщині загинула риба. Надзвичайна ситуація склалася на ділянці ріки між селами Василівкою та Хащовим у Павлоградському районі. Природоохоронна прокуратура підозрює хімічне забруднення. Державне екологічне управління вважає, що причина полягає у «кисневому голодуванні» риби.

Упродовж майже двох тижнів мертва риба спливала у водоймі догори черевом. За словами місцевих жителів, навіть раки масово виповзали на берег. Однак поки встановити причину мору не вдалося: показники води на момент дослідження були в межах норми. Але екологи визнають, що дізналися про проблему занадто пізно. Люди масово збирали рибу й раків і продавали на базарі, інформувати ж екологів про те, що сталося, не поспішали.

«Хтось щось скинув, за день-два воно розчинилося у воді»

Міжрайонний природоохоронний прокурор Іван Поночовний підозрює: на цій ділянці річки був викид забруднюючих речовин.

«Забруднення найчастіше носить «залповий» характер – хтось щось скинув, за день-два воно розчинилося у воді, і встановити джерело забруднення стає неможливо», – зазначив прокурор.

Найбільшим забрудненням ріки Самара є скиди шахтних вод Донецької області та «Павлоградвугілля». Високий вміст сухого залишку, хлоридів, сульфатів спостерігається по всій течії ріки від створу на кордоні області до гирла.

Втім, у Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища у Дніпропетровській області версію скидання забруднюючих хімічних речовин у воду спростовують.

Причина загибелі риби – «кисневе голодування»?

Як повідомили Радіо Свобода у відділі водних ресурсів, найімовірніша причина загибелі риби – «кисневе голодування».

«На ділянці, де сталася надзвичайна подія, течія Самари досить повільна, за умов спекотної погоди на подібних відрізках досить часто відбувається суто механічних процес, який ми називаємо збуренням води, тоді вміст кисню падає нижче норми в 4-8 міліграм на літр. Таке явище досить часто відбувається у водоймах зі стоячою водою і стає причиною загибелі риби», – зазначила фахівець відділу водних ресурсів Олена Шимановська.

Минулого літа у водоймах Дніпропетровщини теж фіксували масову загибель риби. Тоді державні природоохоронці теж наполягали на версії «кисневого голодування».
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG