Доступність посилання

ТОП новини

Візит держсекретаря США до Грузії не буде приємним для Росії


Кондоліза Райс в студії Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода, Прага, 8 червня 2008 р.
Кондоліза Райс в студії Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода, Прага, 8 червня 2008 р.

Державний секретар США Кондоліза Райс прибуває сьогодні до Грузії з візитом, від якого в Тбілісі чекають перш за все моральної підтримки. Уже напередодні його Райс заявила про таку підтримку і про негативний вплив Росії.

Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі має цілу низку сподівань на нинішній візит державного секретаря США Кондолізи Райс.

«Я думаю, що цей візит має серйозне зовнішньополітичне значення і є серйозним чинником підтримки розвитку нашої державності. Крім політичних аспектів, цей візит має й інші: це також підтримка демократичного курсу Грузії, її демократичного прогресу, який після двох виборів у нас визнав увесь світ, і Америка активно підтримує його», – заявив грузинський президент напередодні візиту у вівторок на засіданні Ради національної безпеки Грузії.

Саакашвілі також вважає, що візит принесе користь його країні і з економічного погляду – зокрема, призведе до притоку інвестицій.

Держсекретар США теж наперед підготувалася до прибуття до Грузії. Свою нинішню поїздку до Чехії, Болгарії й Грузії вона буквально розпочала у вівторок у Празі словами критики на адресу Росії через поведінку Москви щодо Грузії й її сепаратистських регіонів.

США підтримають Грузію і всупереч Росії

І Тбілісі, і Москва «повинні уникати провокаційної поведінки», заявила вона й відразу наголосила: саме деякі з останніх дій Росії «збільшили напруженість у регіоні».

Грузія – незалежна держава, і як до такої й треба до неї ставитися, сказала Райс і знову «дуже чітко» підтвердила: Вашингтон «твердо» підтримує територіальну цілісність Грузії.

Саме на проблемі розв’язання конфліктів у Грузії й буде зосереджено візит Кондолізи Райс, заявили напередодні в Держдепартаменті.

Іще однією темою, як очікують, стане підтримка Сполученими Штатами вступу Грузії до НАТО – питання, яке теж викликає глибоке роздратування в Росії.

Але Кондоліза Райс наполягає, що справу з розширенням НАТО вирішуватиме не Росія, а сам Північноатлантичний союз. «Ми намагалися переконати Росію, що НАТО не становить для неї загрози – навпаки, НАТО дружньо ставиться до Росії й співпрацює з нею в Раді НАТО – Росія, і поширення демократії до кордонів Росії не повинне бути загрозою для неї», – сказала держсекретар США, відвідуючи у вівторок штаб-квартиру Радіо Свобода в Празі.

Її перебування в Чехії цього дня вже принесло Росії неприємність: Вашингтон і Прага підписали угоду про розташування в Чехії радарної станції нової американської системи протиракетної оборони, проти якої теж різко виступає Москва. МЗС Росії вже пообіцяв у разі практичного втілення цих планів «не дипломатичну, а воєнно-технічну» відповідь.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG