Доступність посилання

ТОП новини

В Японії закінчився саміт «Групи Восьми»


Лідери світових країн, зокрема, закликали Іран до відповідальніших дій у зв’язку з конфліктами в Іраку, Афганістані і мирним процесом на Близькому Сході. Про що конкретно йдеться – не уточнюється. При цьому в зверненні учасників саміту міститься заклик до Тегерана негайно припинити роботи в галузі збагачення урану.

Лідери «вісімки» виступили також за те, щоб країни, що розвиваються, насамперед Індія та Китай, вдвічі скоротили до 2050 року шкідливі викиди в атмосферу.

Президент США Джордж Буш, говорячи про результати саміту на підсумковій прес-конференції в японському місті Тояко, сказав: «Нашою метою було просування по п’ятьох основних напрямках. Серед них – протидія глобальним змінам клімату, боротьба з захворюваннями в Африці, підтвердження, що країни «вісімки» несуть відповідальність за виконання взятих на себе зобов’язань, і розробка заходів у зв’язку з ростом цін на харчі й енергоносії. Я радий доповісти, що ми досягли суттєвого успіху на всіх цих напрямках».

А президент Росії Дмитро Медведєв на тій же прес-конференції висловив невдоволення підписаним договором між Вашингтоном і Прагою про розміщення на території Чехії американського радара.

Один із членів американської делегації на саміті, прес-секретар Білого дому Ґордон Джондро висловив думку, що США, Росія і країни Європи мають стати рівноправними партнерами у справі створення ПРО, щоб не допустити загрози з боку таких країн, як Іран.
XS
SM
MD
LG