Доступність посилання

ТОП новини

Румунія «здає позиції» в боротьбі з корупцією серед можновладців


Вступивши до лав Європейського Союзу на початку 2007 року, Румунія переконувала, що дуже швидко подолає корупцію серед чиновників вищих ешелонів влади. Та час минає, а румунські суди все ще не притягнули до відповідальності жодного високопосадовця. Серед упійманих «на гарячому» числиться відставний міністр транспорту і навіть колишній прем'єр-міністр Адріан Настасе. Та найостанніша перевірка, зроблена європейськими дипломатами, і щойно ухвалені в Румунії закони, що, за оцінками експертів, служитимуть щитом для корумпованих можновладців, викликають тривогу об'єднаної Європи. Антикорупційні зусилля Румунії випаровуються, стверджують фахівці. Це може перетворити нового члена ЄС на гавань для порушників закону, який до того ж є поганим прикладом для інших країн.

Дипломати з країн Євросоюзу зустрілися з місцевими парламентарями, які щойно ухвалили рішення, що може перешкодити переслідуванню високопосадовців, замішаних у корупції. Британський посол у Румунії Робін Барнет заявив місцевій пресі, що останні заходи парламенту служитимуть своєрідним щитом від переслідувань для корумпованих високопосадовців. Крім того, додає він, «кожна країна-член Євросоюзу може бути вражена негативним впливом Румунії».

Коли у січні 2007 року Румунія стала членом Європейського Союзу, у її правовій системі залишалося багато слабких місць. Зокрема, лідери країни зобов'язалися реформувати законодавство так, щоб можна було швидко і якісно подолати корупцію. Проте з плином часу жодних серйозних звершень у цій царині не сталося. Швидше навпаки.

Румунія втрачає позиції буквально «на всіх фронтах»

За даними досліджень бельгійського правника Віллема де Поу, котрий також виконує функції експерта з юридичних питань європейського рівня, у боротьбі з корупцією Румунія втрачає позиції буквально «на всіх фронтах».

«Якщо всі їхні антикорупційні зусилля і далі випаровуватимуться, як це ми спостерігаємо сьогодні, десь через півроку Румунія опиниться на тій же позиції, де вона була у 2003 році», – говорить юрист.

На його думку, румунська правова система не спроможна правильно функціонувати, коли мова заходить про ухвалення законів, спрямованих на боротьбу з корупцією серед можновладців. Минає 5 років від початку антикорупційних зусиль, а румунський народ все ще не чув жодного вироку. Навіть більше: всі гучні процеси та розслідування, що були започатковані перед набуттям членства Румунією, були занедбані одразу ж після її вступу до ЄС.

Членство Румунії в ЄС – «помилкове й передчасне»?

Брюссельський політичний аналітик Майкл Емерсон, коментуючи ситуацію, говорить, що чимало політиків сходяться на думці про помилковість та передчасність надання Румунії та Болгарії членства в європейському клубі.

«Тут у Брюсселі в багатьох складається враження, що як тільки Румунія вступила до Євросоюзу і стала його повноцінним членом, вона одразу ж відкинула звичку нарікати на свою «гірку» долю», – зазначає Майкл Емерсон.

«Однак, якщо ситуація з корупцією не змінюватиметься, Європейська Комісія має декілька можливостей тиску. Наприклад, обмежити дію в країні деяких сільськогосподарських програм, зменшити її доступ до фінансових фондів спільноти. Крім цього вона має й деякі інші інструменти тиску», – пояснив Радіо Свобода політичний аналітик.

З огляду на слабке просування правових реформ у новоспечених членів ЄС – Румунії та Болгарії – Євросоюз запровадив так званий «механізм співпраці та перевірок». Кожні півроку оприлюднюють результати аналізу ситуації у цих країнах. Мета таких доповідей – спричинити тиск на нових і майбутніх членів Євросоюзу та інтенсифікувати впровадження реформ. Наступна доповідь Єврокомісії про стан антикорупційної боротьби в Румунії очікується 23 липня.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG