Доступність посилання

ТОП новини

Іранські ракетні випробування – підвищена стурбованість у Вашингтоні


Іранське телебачення: «Шихаб-3» до запуску. 8 липня 2008 р.
Іранське телебачення: «Шихаб-3» до запуску. 8 липня 2008 р.

Реагуючи на іранські ракетні випробування, Сполучені Штати назвали це провокаційним кроком і наголосили, що захищатимуть як власні інтереси, так і своїх союзників у випадку агресії з боку Тегерана.

Відомо, що Іран має балістичні ракети «Шихаб-3», зроблені за радянським ще зразком. Як запевняють іранці, радіус дії «Шихаб-3» понад 2 тисячі кілометрів, тобто вона може сягати Ізраїлю і багатьох країн Близького Сходу, де розташовані американські бази, а крім того, в радіусі досягання і столиці Греції, Індії, Туреччини, Єгипту та Аравійський півострів.

Держсекретар США Кондоліза Райс попередила Тегеран, що Америка не ігноруватиме іранських провокацій і має чим відповісти на них. Ґордон Джондроу, представник Білого дому, заявив, що виготовлення балістичних ракет Іраном суперечить резолюції Ради Безпеки ООН, тож «іранський режим, займаючись діяльністю такого роду, лише посилює ізоляцію іранського народу від міжнародної спільноти».

Білий дім вимагає від Тегерана «негайно припинити розробку балістичних ракет, що можуть бути використані як засоби доставки потенційної ядерної зброї». Зрештою, саме ця обставина пояснює підвищену стурбованість у Вашингтоні.

У президентських кандидатів різні позиції та різні підходи до іранської проблеми

Кандидат від Демократичної партії на посаду президента США сенатор Барак Обама вкотре закликав до «прямої й агресивної дипломатії щодо іранського режиму». Обама стверджує, що напруження доводить необхідність нового підходу. «Своєю ядерною програмою, ракетним арсеналом, втручанням у справи Іраку, підтримкою тероризму і погрозами на адресу Ізраїлю Іран тепер становить найбільшу стратегічну небезпеку для Сполучених Штатів у тому регіоні». Обама стоїть за перемови.

Натомість кандидат від Республіканської партії на посаду президента США сенатор Джон МакКейн попередив про небажаність такого підходу. Він вважає, що іранські ракетні випробування зайвого разу показують необхідність розташування протиракетної оборони на європейській території. Він також пропонує суворіші санкції щодо Ірану.

Сенатор МакКейн зазначив, що «є європейські фінансові інституції, які надають Іранові необмежені кредити. Це треба припинити, щоб вони відчули економічну скруту. Це може допомогти». Напруження зростає.

(Нью-Йорк -Київ-Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG