Доступність посилання

ТОП новини

Нові балістичні ракети Ірану як загроза


Іран -- Випробування нової балістичної ракети середньої далекосяжності
Іран -- Випробування нової балістичної ракети середньої далекосяжності

Сполучені Штати ледве встигли підписати у вівторок угоду з Чехією про розташування в цій країні радарної станції майбутньої системи протиракетної оборони, як Іран у середу оголосив про випробування балістичної ракети середньої далекосяжності. Ця ракета до Європи ще не долітає, але іранські розробники не заспокоюються на досягненому. У Росії, яка є категорично проти американської системи ПРО в Європі, експерти зазначають, що іранська ракетна програма може становити загрозу й цій країні.

Державні засоби інформації Ірану повідомили в середу, що Корпус захисників ісламської революції здійснив навчальні запуски низки ракет, серед них і «Шагаб-3» з далекосяжністю 2 тисячі кілометрів.

«Наші ракети готові вдарити в будь-якому напрямку, в будь-який час, швидко й точно», – заявив Хосейн Салямі, командувач військово-повітряних сил цього елітного Корпусу, що є в Ірані фактично паралельними збройними силами і більше знаний як «Революційна гвардія».

Ці дії Ірану відразу засудили Сполучені Штати. У Білому домі заявили, що створення цих балістичних ракет порушує резолюції Ради Безпеки ООН і цілком несумісне з міжнародними зобов’язаннями Ірану.

Іранці поліпшують технології

Нові іранські ракети ще технологічно відсталі, зокрема, мають дуже низьку точність, але іранці стараються, каже Радіо Свобода редактор журналу «Ракети» британської дослідницької групи «Джейнз» Дуґ Ричардсон.

За його словами, перший варіант іранської ракети «Шагаб-3» мав далекосяжність близько 1 тисячі 300 кілометрів, другий, «Шагаб-3A», – уже 1500–1800. «Ми вже маємо повідомлення й про «Шагаб-3B». Як ми розуміємо, її далекосяжність від 2 до 2 з половиною тисяч кілометрів. Отож виглядає, що останнє випробування було саме ракети «Шагаб-3B», – каже фахівець.

Із такою далекосяжністю ці іранські ракети можуть дістатися не лише Ізраїлю, якому Іран не раз погрожував прямо, а й сходу й півдню України, а ще значної частини півдня Росії.

Загроза можлива й для Росії

У перспективі вони дійсно можуть становити для Росії загрозу, сказав керівник російського Центру воєнного прогнозування Анатолій Циганок в інтерв’ю російському радіо «Ехо Москви». На його думку, небезпека для Росії полягає в можливому несанкціонованому пускові таких ракет. Хоча, вважає цей фахівець, ці іранські ракети зможуть стати на бойове чергування тільки десь 2015 року.

Думку про можливу технічну, хоча й не політичну, загрозу Росії від іранських ракет висловив і інший російський військовий експерт, академік Російської академії наук Олексій Арбатов.

Ядерних боєголовок Іран не має. Але Дуґ Ричардсон застерігає: «Можна використати звичайну вибухівку великої потужності, яка дасть руйнування, в порівнянні з німецькими ракетами «Фау-2», якими обстрілювали Лондон за Другої світової війни». Руйнівні результати тих обстрілів загальновідомі.

За словами британського фахівця, на початку 2006 року, коли кількість іранських ракет оцінювали востаннє, дійшли висновку, що різних модифікацій ракет «Шагаб-3» Іран мав на той час від 30 до 50. Скільки їх є зараз, не відомо.

США вважають, що ракетні програми таких країн, як Іран чи Північна Корея, становлять загрозу їхнім союзникам у регіоні, а з часом стануть небезпечні й для союзників у Європі. Саме проти них, за словами Вашингтона, і мають спрямувати плановану систему американської протиракетної оборони в Європі, проти якої так різко виступає Росія.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG