Доступність посилання

ТОП новини

ЄС запровадив нові санкції проти Ірану


У вівторок набули чинності нові санкції проти Ірану, які щойно попереднього дня запровадив Європейський Союз. Вони мають на меті вчинити новий тиск на Тегеран, який відмовляється згортати свою ядерну програму. Іран у відповідь заявляє, що жодні нові санкції його не зупинять.

Німеччина -- Головний офіс провідного іранського банку «Меллі» у Гамбурзі
Провідний іранський банк «Меллі» мусить припинити діяльність у Європі, а перелік представників іранських компаній і експертів, причетних до ядерної програми, яким заборонено в’їзд до ЄС, розширено – такі, серед іншого, нові заходи, що їх Євросоюз ухвалив у понеділок і запровадив відразу наступного дня.

Така відповідь Європейського Союзу на постійні відмови Тегерана виконати вимоги міжнародної спільноти припинити збагачення урану. На Заході й деінде у світі багато хто побоюється, що під прикриттям проголошеної мирної ядерної програми Іран насправді прагне здобути ядерну зброю.

Поки міністри закордонних справ країн ЄС схвалювали ці нові санкції в понеділок на засіданні в Люксембургу, президент Франції Ніколя Саркозі, перебуваючи того ж дня в Єрусалимі, наголосив: набуття Іраном ядерної зброї неприйнятне.

А у США речник Державного департаменту прокоментував заходи ЄС словами: ці санкції свідчать, що Іран «опиняється в дедалі більшій ізоляції».

Іран жодних санкцій не боїться

Натомість у Тегерані на проблему дивляться цілком інакше. Там кажуть, що ЄС і Іран мають спільні позиції, на ґрунті яких можна було б колись піти на переговори.

Але вимогу припинити збагачення урану офіційний Тегеран продовжує називати «нелогічною».

Іран стверджує, що його ядерна програма суто мирна, а відтак він має на неї невід’ємне право, якого його ніхто не може позбавити.

І в відповідь на нові обмежувальні заходи Євросоюзу в Міністерстві закордонних справ Ірану тільки наголосили: на економіку країни й на її ядерну програму ніяк не вплинули всі попередні міжнародні санкції, не вплинуть і нинішні.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG