Доступність посилання

ТОП новини

Патріархат УГКЦ – важливий чинник до об’єднання Церков, Ватикан не впевнений


Кардинал Леонардо Сандрі і Глава УГКЦ Кардинал Любомир Гузар. Львів, 10 липня 2008 р.
Кардинал Леонардо Сандрі і Глава УГКЦ Кардинал Любомир Гузар. Львів, 10 липня 2008 р.

З 10 до 15 липня в Україні перебуває префект Конґреґації для Східних Церков Кардинал Леонардо Сандрі. Високий гість з Ватикану має зустрічі з духовенством УГКЦ, вірними, молоддю, семінаристами, монахами. Але перше спілкування на українській землі провів із журналістами.

Кардинала Леонардо Сандрі називають «очима» Папи Римського. Від того, яким буде його враження від візиту в Україну, уявлення про релігійне життя в державі, так Його Еміненція донесе цю інформацію Святішому Отцю. Префект опікується Церквами Сходу. Східна Конґреґація стежить за вдосконаленням законодавства Східних Церков. Кардинал Леонардо Сандрі молився у Святоюрській крипті і з великою пошаною говорив про духовних велетнів Української Греко-католицької Церкви митрополита Андрея Шептицького, єпископа Володимира Стернюка, кардинала Мирослава Любачівського та численних новомучеників Церкви.

У США комісія УГКЦ перевіряє факт чуда за посередництва митрополита Андрея Шептицького

Щодо успішного завершення процесу беатифікації митрополита Андрея Шептицького, чого так очікують вірні Христової Церкви, комісія при Ватикані вивчає матеріали, але беатифікаційний процес сповільняє той факт, що митрополит Андрей не загинув мученицькою смертю. Конґреґація Східних Церков сприятиме проголошенню блаженним митрополита Андрея, наголосив кардинал Леонардо Сандрі.

Глава УГКЦ кардинал Любомир Гузар повідомив, що інформаційний процес у справі беатифікації завершений. Зараз триває процес засвідчення чуда, тобто, коли людина у молитві зцілюється за посередництва митрополита. Чудо - це наслідок Божого втручання у звичайний хід природи, і Бог обирає тих, через кого воно стається, таким чином пізнаються слуги Божі.

Група священиків і лікарів перевіряють у США випадок щодо оздоровлення дитини. Українська родина молилась до митрополита Андрея за одужання доньки, яка народилась із фізичними вадами. І раптом дитина оздоровилась. Кардинал Гузар сподівається, що цей факт буде визнаний чудом. А це дасть підстави для завершення беатифікаційного процесу Слуги Божого Андрея Шептицького.

Двічі Ватикан призупиняв беатифікаційний процес митрополита Шептицького

У грудні 1958 року розпочався процес беатифікації митрополита Андрея. Однак на самому початку процесу кардинал Вишинський із Польщі двічі домагався переривання справи беатифікації. Ніхто не знає достеменно, якими були його аргументи, розповів в одному інтерв’ю Радіо Свобода Апостольський Екзарх для українців Франції, країн Бенілюксу Михайло Гринчишин.

Однак у Рим у 1959 році прибув старший син львівського рабина Курт Левін, який свідчив про митрополита, який переховував його та інших євреїв від нацистів у роки Другової Світової війни. Курт Левін на власному прикладі доказав праведність життя митрополита Андрея Шептицького.

Папа Іван XXIII відновив процес беатифікації. Через 2 роки знову кардинал Вишинський у Ватикані звернувся до Конґреґації і процес Шептицького був призупинений. Але через рік у Рим приїхав після ув’язнення кардинал Йосип Сліпий, ісповідник віри, який свідчив у справі Андрея Шептицького, і процес відновили. Триває він уже майже 50 років.

Лише Святіший Престол має право надати статус Патріархату, політичні заяви не мають сили

Рішення обласних рад Західної України з проханням до Папи Римського про надання статусу Патріархату УГКЦ не має сили, адже це право лише Святішого Отця. Однак кардинал Леонардо Сандрі розуміє, що політики і вірні переживають щодо визнання Патріархатом УГКЦ.

«Іван Павло ІІ свого часу говорив, що ми повинні подумати, які наслідки буде мати цей патріархат», – зауважив кардинал Леонардо Сандрі.

Водночас, за словами глави УГКЦ кардинала Любомира, для Церкви важливо переконатися, що Патріархат – важливий чинник, щоб довести Церкви до об’єднання і закріпити це. Блаженнійший Любомир вважає помилковою думку, що Патріархат роз’єднає Церкви.

Високий гість Ватикану у неділю вперше візьме участь у всеукраїнській прощі у Зарваниці (Тернопільщина). А в понеділок кардинал Леонардо Сандрі відбуде у Київ.

(Львів-Київ-Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG