Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині склали Мартиролог жертв Голодомору 1932-33


Державний архів Дніпропетровської області завершив складання Мартирологу жертв Голодомору в краї. До нього потрапили прізвища лише 65 тисяч 101 особи.

За інформацією з архіву, саме такі дані про померлих від голоду й супутніх хвороб 1932-33 років підтверджені книгами записів актів цивільного стану.

Мартиролог увійде до складу регіональної Книги пам’яті жертв Голодомору на Дніпропетровщині, яку наразі готують до друку. Книга обсягом у майже дві тисячі сторінок має вийти в світ до кінця року.

Окрім переліку загиблих від Голодомору, до неї включать історичні джерела, які висвітлюють події «чорного 33-го», зокрема, накази, постанови, розпорядження партійних органів, прокуратури, міліції, органів охорони здоров’я, майже 10 тисяч спогадів очевидців, фотоматеріали 1932-33 років, які відображають події того часу і свідчать про Голодомор.

А втім, дніпропетровські дослідники сумніваються, що цифра, яку підтвердили в архіві, – 65 тисяч померлих від голоду в області – є достовірною. Активіст Дніпропетровського осередку Асоціації дослідників Голодомору, історик Олександр Нікілєв, який вивчає цю тему майже 20 років, стверджує, що насправді жертв Голодомору в краї було набагато більше і науковцям разом із СБУ слід ще попрацювати, аби встановити об’єктивні дані.

У містах та районах Дніпропетровщини вже діють понад тисячу робочих та дослідницьких груп і центрів зі збирання свідчень очевидців Голодомору. До цієї роботи долучилися науковці та представники громадських організацій.

У містах і районах Дніпропетровської області встановлено близько 120 пам’ятників жертвам Голодомору.

Під час Голодомору в 1932–1933 роках в Україні загинули, за різними підрахунками, від майже 4 до 10 мільйонів людей. Україна визнала ці події геноцидом і домагається такого ж визнання і від інших держав і міжнародних організацій.
XS
SM
MD
LG