Доступність посилання

ТОП новини

ЄС іще не домовився щодо майбутньої нової угоди з Україною


У Європейському Союзі наразі немає єдиної позиції стосовно назви майбутньої угоди між Україною й ЄС, а також змісту преамбули цього документа, повідомила Комісар із зовнішньої політики і Європейської політики сусідства на брифінгу в Брюсселі.

Беніта Ферреро-Вальднер сподівається, що таку спільну позицію щодо назви й змісту преамбули зможуть знайти до наступного засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС. «Урешті ми знайдемо правильні слова», – вважає вона.

Переговори з Україною про нову посилену угоду, сказала єврокомісар, ідуть «дуже добре».

При цьому вона нагадала, що на сьогодні Україна, хоч їй це й не подобається, перебуває з погляду ЄС у рамках Європейської політики сусідства, яка сама по собі не передбачає перспективи членства в ЄС.

Однак, як сказала комісар, «ми не можемо передбачити майбутнє». За її словами, Україна – це європейська країна, і треба ще побачити, яким чином розвиватимуться відносини України й ЄС у майбутньому.

Україна та ЄС розпочали переговори про нову посилену угоду 5 березня 2007 троку. Головним положенням цієї угоди має стати створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, переговори про що розпочалися 18 лютого 2008 року. Сторони сподіваються завершити переговори про нову посилену угоду до кінця 2009 року.

Україна сподівається, що нова угода стане угодою про асоціацію з ЄС. Українська сторона неодноразово заявляла про те, що преамбула цієї нової поглибленої угоди має містити перспективи членства України в ЄС, а також положення про економічну інтеграцію та політичну асоціацію.

Наступне засідання Ради міністрів із загальних справ та зовнішніх відносин ЄС має відбутися наприкінці липня.
XS
SM
MD
LG