Доступність посилання

ТОП новини

Владислав Верстюк: Україна має довести у суді факт Голодомору 1932-33


Для того, щоб світова спільнота визнала Голодомор 1930-х років як геноцид проти українського народу, Генеральна прокуратура та Служба безпеки України повинні довести у судовому порядку цей факт.

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив заступник голови Українського інституту національної пам’яті, доктор історичних наук Владислав Верстюк.

«Це стало б вагомим аргументом на користь того, що Голодомор був штучним і скерованим на винищення українського селянства», – наголосив він, зазначивши, що наразі створено спеціальну комісію, яка займається цією справою.

11 липня Генеральна Асамблея ООН на пленарному засіданні відмовилася винести на порядок денний своєї сесії питання про Голодомор в Україні, відхиливши таким чином прохання українського МЗС визнати події 1930-х років геноцидом українського народу.

Проти такого формулювання активно виступила Росія. За словами представників російської влади, вимоги МЗС України є «історично та політично некоректними», оскільки «від голоду СРСР постраждала не тільки Україна, а й багато інших регіонів Радянського Союзу».

Висуваючи таку аргументацію, представники Росії щоразу замовчують, що голод 1932–33 років на етнічних українських землях, до яких на той час, крім України, належала Кубань, був влаштований радянською владою штучно, тоді як голод тих років в інших регіонах тодішнього СРСР викликали посухи й неврожаї.
XS
SM
MD
LG