Доступність посилання

ТОП новини

США: загострення передвиборної боротьби


Барак Обама, Джон МакКейн
Барак Обама, Джон МакКейн

У Сполучених Штатах, де залишається менше чотирьох місяців до загальних виборів, загострюється передвиборна президентська кампанія між двома чільними кандидатами. Це сенатор-демократ Барак Обама і республіканець, теж сенатор Джон МакКейн. Суперники на зустрічах з виборцями і в численних інтерв’ю наголошують на різниці у поглядах і програмах. Це ті самі відмінності, що існують між двома найбільшими політичними партіями Америки.

Традиційно склалося так, що Демократична партія обстоює збільшення ролі уряду у житті суспільства. Демократи вважають, що держава повинна активно втручатися у це життя, щоб за допомогою політики нерівномірного оподаткування здійснювати перерозподіл багатства і таким чином допомагати верствам населення з меншими статками підвищувати рівень життя.

Робиться просто: збільшують податки для найбагатших прошарків населення, щоб отримані таким чином кошти вживати для розширення обсягу соціальних, економічних та інших видів допомоги нужденним.

Республіканська партія дотримується діаметрально протилежної ідеології. В її програмах скорочення податків на першому плані.

Це свого часу сформулював президент Рональд Рейґан, який казав: урядова бюрократія – це зажерлива тварина, яка тяжіє до власного розширення. Вона здатна проковтнути все, що ви їй дасте, і вимагатиме дедалі більшого обсягу податків. Тож мета республіканців, за словами Рейгана, давати цій тварині якомога менше.

Інший президент-республіканець Джеральд Форд казав: якщо ми бажаємо, щоб уряд задовольняв усі наші потреби, то він (шляхом оподаткування) забере від нас усе, що ми заробляємо.

Кандидати ведуть політику своїх партій, демократи ще й хочуть «змін»

Чільним гаслом демократів є заклик до змін. Вони розраховують на психологію електорату, який вимагає змін після восьми років президентства Джорджа Буша.

Барак Обама обіцяє покласти край впливові лобістів у Вашингтоні, планує якомога швидше вивести війська з Іраку і підвищити податки для найбагатших з тим, щоб допомогти нужденним. «Якщо вас задовольняє те, що ми маємо нині, тоді ви повинні голосувати за МакКейна», – каже Обама, заповідаючи «фундаментальні зміни».

Протиставляючи свою позицію підтримці МакКейном війни в Іраку, Обама каже: «Я був проти цієї війни від самого початку, і я покладу їй кінець».

Джон МакКейн стверджує, що передчасне виведення військ сприятиме посиленню іранського впливу і зростанню активності радикальних елементів в Іраку зокрема і на Близькому Сході взагалі.

Обама вважає, що скорочення податків, яке обстоює МакКейн, вигідне лише великим корпораціям і багатіям на шкоду середньому класові. МакКейн у відповідь послався на Джона Кеннеді, президента-демократа, який казав, що хвиля, яка піднімає великі кораблі, заразом піднімає й малі човни.

У зовнішній політиці Обама стоїть за прямі переговори без передумов навіть з ворогами, такими, як Іран. МакКейн же цитує президента Теодора Рузвельта, який на початку минулого століття радив: спілкуючись із ворогом, “Speak softly but carry a big stick”, тобто «промовляти лагідно, але тримати великого дрюка».

МакКейн також пропонує виключити Росію з так званої Групи Восьми, оскільки це, за його словами, країна з авторитарним режимом. Обама виступає проти цього.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG