Доступність посилання

ТОП новини

Ожидів. Рік після найбільшої фосфорної аварії в Україні


Рятувальники під час ліквідації пожежі у селі Ожидів рік тому
Рятувальники під час ліквідації пожежі у селі Ожидів рік тому

Рівно рік тому, 16 липня 2007 року, на Львівщині у селі Ожидів, близько 17 години 15 цистерн з жовтим фосфором зійшли з колії. Це була наймасштабніша аварія, одна з найбільших фосфорних екологічних катастроф у світі. Жертв не було. Офіційні висновки екологічних служб – у нормі. Рік тому увесь Львів та уся область були охоплені панікою. Через 10 днів потяг з фосфором врешті покинув Ожидів.

Ожидів сьогодні живе своїм звичним сільським життям, як усі інші 96 потерпілих сіл. І лише річниця від аварії знову у їхніх пам’яті відновила усі страшні спогади від пережитого торік лиха, коли невідомого походження дим накрив територію. Це був другий Чорнобиль, досі говорять у селі. Цистерни із жовтим фосфором у складі 58 вагонів їхали з Казахстану в Польщу. 15 вагонів із небезпечною речовиною перекинулись. Через розгерметизацію цистерн, при контакті фосфору з повітрям, 6 резервуарів загорілись. 50 метрів залізничної колії були пошкоджені. Фосфором було забруднено 300 метрів квадратних площі.

Під час ліквідації пожежі семеро рятувальників, двоє працівників дорожньо-патрульної служби, більше десяти селян з опіками й отруєннями були шпиталізовані.
Львів і усю область охопила страшна паніка. Хто мав можливість, той покинув регіон. Лише на третій день людям у потерпілі райони привезли воду і хліб. Селяни не пили воду з криниць і не їли городину. Більшість людей знищили врожай.

Незалежна експертиза: все в порядку. А селяни скаржаться

Згідно з результатами незалежної експертизи з Польщі, у ґрунті, воді та повітрі в 97 селах, які потерпіли внаслідок фосфорної аварії, не виявили небезпечних хімічних речовин. Біологи і екологи запевняють, що перевищення фосфору у ґрунті. немає. Ґрунти, якість продукції, за результатами Державної станції захисту рослин Львівської області, у нормі. Однак обіцяють у липні провести ще одне - інфрачервоне обстеження території.

Водночас селяни не вірять експертизам і нарікають на погіршення стану здоров’я. Голова сільської ради Ожидова Олександра Шах підсумувала, що торік люди скаржились на біль у легенях, бронхах. У село приїжджали з обладнанням пульмонологи з медичного центру. Провели обстеження. А цього року люди скаржаться на біль у суглобах, у ногах, руках, часті головні болі. Сільський голова просить селян звертатись у Львів до медиків, але до її поради більшість не дослуховується.

Винних у фосфорній аварії немає

Уже рік, як немає висновків державної урядової комісії щодо причин аварії. Невідомо, хто винен - залізниця чи казахська сторона, а ще незрозуміло, хто має відповідати за аварію та її наслідки.

Жовтий фосфор у землі безпечний, кажуть хіміки. Однак загинули кілька дерев, які росли біля відвідного каналу на місці аварії. У ньому ортофосфати перевищують норму аж у 4 рази. Витік та загорання фосфору є дуже шкідливим. Смертельна доза, за даними хіміків, становить, одну десяту грама. Тому про наслідки аварії можна буде сміливо говорити через 5-10 років, кажуть ексепрти.

Через аварію 127 селян залишились безробітними

Потерпіла територія не була визнана зоною лиха. Адже не загинули люди і худоба. Відтак селяни не отримали ніякої матеріальної компенсації. За словами самих людей, визнання території зоною має дві сторони однієї медалі. З одного боку, вони б отримали якесь відшкодування, а з іншого, їхнє життя перетворилось би на пекло, адже із зони відчуження ніхто б нічого не купував. Тут забороняли б вирощувати врожай.

Уряд Віктора Януковича виділив 900 тисяч гривень Буському району, з них 718 тисяч освоїли в Ожидові: відремонтували клуб, 3 фельдшерські амбулаторії, деякі дороги. Однак найбільше мешканці, особливо жінки, потерпають від безробіття. Через фосфорну аварію 127 мешканців Ожидова залишились без роботи. У селі закрили маслозавод. Оскільки його продукцію у Львові не купували, як і городину з Буського району торік оминали на львівських базарах.

(Львів-Київ-Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG