Доступність посилання

ТОП новини

Що станеться із Ходорковським?


Михайло Ходорковський під час суду у Москві 25 лютого 2005 року.
Михайло Ходорковський під час суду у Москві 25 лютого 2005 року.

Адвокати колишнього глави компанії ЮКОС Михайла Ходорковського звернулися до Інгодіньского суду Чити із проханням щодо його умовно-дострокового звільнення.

Якщо таке звільнення дійсно відбудеться, воно може стати першим самостійним кроком нового російського президента Дмитра Медведєва. Якщо ні – стане символом продовження внутрішньополітичного курсу, який пов’язують із його попередником, нинішнім прем’єр-міністром Росії Володимиром Путіним.

Ставлення до «справи Ходорковського» і раніше призводило до серйозних конфліктів у російській політичній еліті. На тлі арешту колись найбагатшої людини Росії пішли у відставку два найвпливовіших чиновники першого терміну путінського президентства – прем’єр Михайло Касьянов і глава президентської адміністрації Олександр Волошин. Ніде правди діти, Медведєв, тоді заступник керівника адміністрації президента, а згодом наступник Волошина, також обережно погоджувався із цією частиною номенклатури і говорив про недоцільність втручання держави у «справу ЮКОСу».

Медведєв продовжує політику Путіна?

Відразу після свого обрання президентом, відповідаючи на запитання щодо Ходорковського, Медведєв наголосив, що той має право просити про помилування – як і будь-який інший російський громадянин. Тепер ми маємо переконатися, чи була це звичайна формальність, чи свідома позиція. Адже справою про дострокове звільнення Ходорковського займатиметься не тільки Інгодінський суд далекої Чити...

Можливості відмовити Ходорковському, з формальної точки зору, цей суд має. У в’язня є зауваження, що може не дозволити ухвалити позитивне рішення. Однак нещодавно людина, яка скаржилася на Ходорковського під час перебування у одній камері із колишнім мільярдером, розповіла про обставини своєї скарги журналу «Коммерсантъ Власть». І виявилося, що сусіда Ходорковського шантажували долею його тільки що народженого у колонії сина і вимагали написати відповідну заяву. «Із Михайлом Борисовичем я вчинив не «по поняттях», зізнався колишній сусід. Тепер нам належить переконатися, по яких «поняттях» — або ж по праву — вчинить із Ходорковським влада.

Колишній голова ЮКОСу залишив для нового президента поле для маневру. «Я усвідомлюю, що можу за необхідності звернутися до президента нашої країни. Однак поважаю закон і інститут судової влади як одну з конституційних засад суспільства і держави, вважаю за необхідне використати насамперед судовий порядок реалізації всіх прав, які надає мені цей закон», – наголошується у зверненні Ходорковського.
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG