Доступність посилання

ТОП новини

«Нові українці». Наскільки легко стати громадянином України?


Нещодавно Президент Віктор Ющенко підписав указ про прийняття до громадянства України 278 осіб. Загалом, від початку року українські паспорти отримали більше 20 тисяч осіб. Громадяни яких держав хочуть одержати «тризубий» паспорт? Чого вони прагнуть від української держави і чим можуть їй прислужитися? Як виглядає процедура надання громадянства в інших державах?

Нові громадяни України

Найбільша кількість охочих прийняти громадянство України - це росіяни, майже 32 %, також вірмени і азербайджанці, каже Ігор Ковалишин, головний консультант Служби з питань громадянства Секретаріату Президента. За його словами, закон «Про громадянство України» визнаний у світі одним із найдемократичніших. Згідно з його положеннями, вихідцям з України простіше. Вони набувають громадянство через органи внутрішніх справ. А для осіб, які ніколи в Україні не жили, не мають українського походження, коріння, але хочуть мати український паспорт, це процес досить довгий. Вони мають прожити в країні 5 років, знати українську мову, мати законні джерела існування. І лише потім можуть подавати заяву на громадянство.

Батьки правника Івана Лозового були українцями. Тож йому змінити громадянство було нескладно. Він народився в Америці, але мріяв повернутися на свою історичну батьківщину і отримати український паспорт. Зараз уже більше десяти років пан Лозовий є громадянином України. Коли отримував громадянство, жодних проблем не виникло. «Зробив перший візит до американського посольства. Вони пояснили процедуру, яка є відносно простою і триває десь до двох місяців. Це було в 1996 році. Тоді діяв закон, що передбачав набуття громадянства людьми, батьки яких народилися на території України, без інших передумов (проживання на території України 5 років і так далі)».

Але бувають і інші випадки. Вірменка Каріне та її діти живуть у Криму з кінця 80-х. Приїхали в Україну одразу після землетрусу у Вірменії. Згідно із законом України, всі, хто проживав легально на її території на момент набуття незалежності, автоматично ставали громадянами України. Проте Каріне досі не визнають громадянкою України. ЇЇ дочка, хоч і мала український паспорт, але коли вирішила отримати закордонний, його відібрали. «Їй сказали, що українського громадянства в неї нема, що паспорт незаконний. Їй вже 22 роки, вона вчиться, працює, все без паспорта…».

За словами речника київської міліції Миколи Поліщука, за цей рік у столиці не виявили жодного випадку підробки паспортів.

Проте, за словами Миколи Рощина, начальника відділу з боротьби з шахрайством МВС, йому відомі випадки, коли на чорному ринку купують українські паспорти. «Підробляють так: фотографію змінив шахрай, до прізвища додав одну букву – виходить зовсім інша людина».

«Читайте, заздріть, я громадянин…»

Бажання людей стати громадянами України свідчить про те, що їм легше, комфортніше і безпечніше жити в Україні, ніж в країнах їхнього походження, і це безумовно, підвищує престиж України як держави, зазначає юрист Сергій Власенко. Але, на його думку, необхідно звертати увагу на соціальне походження, рівень освіти і матеріальні статки новоспечених громадян. «Не так просто такі розвинені країни, як Швейцарія та Монако, обмежують доступ до свого громадянства».

У Латвії, як і в Україні, відсутнє подвійне громадянство, від початку цього року громадянство Латвії отримали 480 осіб, з них 44 українці.

Отримати громадянство Латвії мають право особи, які досягли п’ятнадцятирічного віку, проживають у Латвії останні п’ять років і мають легальне джерело прибутків. У Латвії заборонене подвійне громадянство, тому перед набуттям латвійського слід відмовитися від того громадянства, яке особа мала до цього. Необхідною умовою для отримання громадянства є здача іспиту на знання латиської мови, основних положень Конституції (Сатверсме) та історії Латвії. Також необхідно знати державний гімн. Мито за оформлення громадянства Латвії складає 45 доларів, однак для інвалідів, сиріт, політичних репресованих передбачені пільги.

У цьому році в Латвії отримали громадянство 480 осіб, в тому числі і негромадяни, шляхом натуралізації, серед яких 11% українців.

Але не всі, хто виїжджає на все життя закордон, змінюють громадянство. Наприклад, киянка Людмила кілька років тому переїхала з родиною на постійне місце проживання до Німеччини. Влаштувалася на роботу, має житло, але каже, що відмовлятися від українського громадянства і переходити на німецьке не збирається. «Україна для нас – своя держава, ми не збираємося змінювати громадянство». А от знайомі Людмили, також українське подружжя, вирішило подавати документи на отримання громадянства цієї держави. За законами Німеччини, вони мають здати екзамен з мови, прожити в країні мінімум 7 років і мати роботу. Основною причиною такого рішення були різні суми пенсій людям з німецьким громадянством і без.

За даними служби з питань громадянства при Президенті України, громадянами України стали представники 80 національностей. 20,7% з них мають вищу освіту, 70,1% - середню або середню спеціальну. Українське громадянство отримало 100 біженців.


Чи готові Ви «проміняти» своє громадянство?
Даша, кур’єр: Я б не змінила. Мені тут добре. Не хотіла б жити в іншій країні.
Женя, банківський менеджер: У гостях добре, а дома краще. Я патріот, однак не на всі 100%. Але змінювати громадянство не хочу.
Аня, менеджер: Я б не змінила. Адже я б сумувала за домом. А поїхати попрацювати можна було б на деякий час.
Владлен Тимофійович, пенсіонер: Для чого ж мені міняти громадянство, якщо я живу в Україні і народився українцем! Я українець і хочу бути українцем!
Олексій, студент: Я б змінив, якби знайшов роботу в іншій країні хорошу. Наприклад, в Італії. Там можна більше заробляти.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG