Доступність посилання

ТОП новини

«Резонансні вбивства посеред білого дня». Деякі експерти заговорили про повернення України у 90-ті роки


На місці вбивства Ігоря Кульчицького. Вул. Фредра, Львів, 17 червня 2008 р.
На місці вбивства Ігоря Кульчицького. Вул. Фредра, Львів, 17 червня 2008 р.

Міліція продовжує шукати невідомих, які розстріляли у четвер посеред білого дня прямо у центрі Львова двох бізнесменів. За останні роки у цьому місті від куль та вибухівки кілерів загинули щонайменше семеро людей. Серед жертв 14-річна дівчинка, котра випадково опинилася на місці події. Повідомлення про замовні вбивства надходять і з інших міст. Невже Україна повертається у лихі дев’яності роки, коли кримінальні напади були звичним явищем?

Замовні вбивства бізнесменів у Львові тривають на очах у львів’ян. Міліція безсила

Наразі результатів розшуку виконавців та замовників замаху на двох львівських бізнесменів немає. Один із розстріляних загинув, інший лежить у тяжкому стані в лікарні. Обидва підприємці займалися будівельним бізнесом. «Ми сподіваємось на оперативну удачу, яка допоможе якнайшвидше розкрити це вбивство», - заявив міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко. І при цьому відмовився прогнозувати, коли завершиться розслідування. Загалом у жодному із резонансних злочинів, скоєних у Львові за останні роки, кілерів та замовників вбивств так і не знайшли, повідомляє львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.

Збройний напад стався, коли двоє бізнесменів вийшли зі свого автомобіля біля офісу. Оскільки свідки бачили машину, з якої стріляли, правоохоронці знайшли її буквально через кілька годин. Автомобіль був спалений.

Офіційна версія вбивства - професійна діяльність у будівельному бізнесі. «Львівська інвестиційна будівельна компанія» три роки проектує і будує житлові будинки, інвестує у будівництво офісних приміщень, спортивних закладів, готелів. На даний час компанія будує 5 об’єктів. Фірма претендувала на проект реконструкції Дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву у Львові.
Це ще одне чергове резонансне вбивство у Львові, серед білого дня, на очах у львів’ян. Це уже 6 підприємець, який загинув за роки незалежності України. За цей період у Львові здійснено замах на життя 7 галицьких бізнесменів, вбито більше 15 кримінальних авторитетів.

Серед найбільш резонансних такі:

У грудні 2000 року застрелений директор львівського ринку «Південний» Володимира Семенюк біля під’їзду будинку. У жовтні 2001 року у Львові застрелили голову спостережної ради фірми «Світанок», генерального директора фірми “Технобуд” Богдана Опірського.

У жовтні 2002 року застрелили керівника львівської багатогалузевої корпорації «Ефа» Олександра Олехновича.

У листопаді 2005 року поблизу Львова зухвало і жорстоко розстріляний в автомобілі колишній голова ОДА, підприємець Степан Сенчук. У грудні цього ж року в машину начальника управління транспорту Львівської міськради Ярослава Вовчака невідомі кинули запальну суміш, від чого той помер. У жовтні 2006 вибухнув автомобіль підприємця Романа Федишина. Внаслідок вибуху загинула невинна 14-річна дитина, яка проходила неподалік. Цей злочин викликав величезний резонанс серед львів’ян.
Жодне вбивство не розкрите.

Хоча знайти вбивць і замовників Степана Сенчука обіцяли усі, від Президента Ющенка, міністра Луценка і до керівників львівської міліції та місцевої влади.

Нерозкриті вбивства – це свідчення, що влада і політика зрослися з криміналом, сказав в одному з інтерв’ю прокурор області Олексій Баганець. Приятель Степана Сенчука, колишній голова Львівської обладміністрації Петро Олійник каже, що у Львові далі триває перерозподіл бізнесу, а замовні вбивства готуються за межами області дуже професійно. Кілерів наймають в інших країнах.
За словами Петра Олійника, є кілька причин, що вбивства не розкриваються, передусім до замовних убивств готуються ретельно і професійно, а ще правоохоронці працюють непрофесійно, оскільки фахівців відправили на пенсію.«Втрачена агентурна сітка в УМВС, аґент працює з тим, хто його завербував», - каже пан Олійник.
Вкотре у Львові не вірять, що вбивство Ігоря Кульчицького буде розкрите, водночас городяни обурені бездіяльністю міліції і зухвальством вбивць. Адже від куль могла загинути невинна людина.

Одна з причин – перерозподіл влади

Поки в Україні не поділять залишки державної власності, кримінальні розборки будуть завжди, заявляє колишній керівник Національного бюро Інтерполу, народний депутат Кирило Куликов. «Припинити хвилю замовних. вбивств неможливо, тому що йде перерозподіл власності. Коли приходять до влади, то обов’язково виживають своїх попередників. І це буде до того часу, поки у державі не буде нормального поступового процесу переходу влади, щоб не змінювались повністю напрямки діяльності влади. Щоб у держави був один прямий курс, і всі розуміли, в якому напрямку вона йде. А так буде всюди війна за владу».

Влада має бути окремо від бізнесу

Якщо державні структури не відокремляться від бізнесу, якщо нарешті не буде незалежного правосуддя та ефективних органів слідства, охочі скористатися послугами кілерів нікуди не подінуться. Такою є думка юриста Олексія Толкачова. «Замовні вбивства ще довго залишатимуться поширеними в Україні як спосіб вирішення бізнесових, політичних та інших проблем. Якби ми відокремили бізнес від влади, то отримали б дуже добрий спосіб боротьби із замовними вбивствами».

Як вихід – відеоспостереження

А речник Львівської міліції Ігор Кравчук вважає, що нинішню «криміногенну ситуацію» в Україні жодним чином не можна порівнювати з дев’яностими роками. Такого розгулу злочинності немає, переконує він і розповідає про те, куди зараз «дивиться міліція». «Кримінальні розбори в 90-ті роки - це була справжня війна, а зараз це звичайний перерозподіл фінансової структури. Всі ці вбивства розкриваються дуже тяжко, бо вони сплановані. Щоб запобігти цьому, керівництво головного управління і міське управління вирішили ставити до всіх розважальних закладів відеоспостереження, яке б дозволяло слідкувати за людьми, які приходять, що відбувається на вулиці та в приміщенні».

У Сполучених Штатах Америки правоохоронцям за 20-25 років вдалося досягти чималих успіхів у боротьби з мафією взагалі й замовними вбивствами зокрема, повідомляє кореспондент Радіо Свобода Юрій Дулерайн. Епоха, коли Коза-ностра була неабиякою силою, залишилася в минулому. «Немає в США спеціальних відділів чи загонів, які борються чи розшукують виконавців замовних вбивств. Є просто робота міліції та ФБР».

А щодо вчорашнього замаху на двох львівських бізнесменів, один із яких загинув, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко визнав: «такі вбивства або розкриваються швидко або ні».


Чи можна говорити про повернення в Україну кримінальних «розборок» 90-х років?
Володимир, завідувач складом: Криміналу такого, як в 90-х, зараз немає. Тоді ми вільно ходили вулицями вночі в своєму районі, був розподіл на кримінальні бригади.
Олена, продавець: Зараз хаос є, але невеликий. А його не має бути взагалі і вбивств тим паче.
Влад, лікар: Звичайно кримінал повертається. Треба вплив міліції і контроль зробити більш жорстким.
Людмила Петрівна, перекладач: Я з провінційного містечка і сьогодні у великому місті боюся за себе і свою дитину. Тому й вважаю, що кримінал процвітає.
Василь, пенсіонер: Я за порядок і спокій у суспільстві. Міністр внутрішніх справ має забезпечувати й контролювати порядок. І поодинокі випадки, які є сьогодні, мають відійти в минуле.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG