Доступність посилання

ТОП новини

Чому резонансні вбивства в Україні практично не розслідуються?


Андрій Федур
Андрій Федур
Леся Бакалець

Учора у Львові в самому центрі Львова застрелили 35-річного співзасновника «Львівської інвестиційно-будівельної компанії» Ігоря Кульчицького. Від 2000 року це уже 8 вбивство львівського підприємця. Жодне не розкрите. Чому резонансні вбивства в Україні практично не розслідуються? За коментарем Радіо Свобода звернулося до відомого українського адвоката Андрія Федура.


– Я вважаю, що немає вбивства, яке не можна розкрити. Вбивства, що не розкриваються, там може бути лише дві причини. Одна із цих причин, це коли працює непрофесійна група, інша – це коли цього хтось не бажає.

– Можливо, Ви знаєте, яка з цих двох причин переважає?

– Думаю, що друга. Тому що припустити, що справи, які мають певною мірою навіть вплив на розвиток політичної ситуації в країні і щоб там працювали непрофесіонали... Я не настільки наївний, щоб у це повірити.

– Те, що зараз вбивства мають зухвалий характер, коли людей вбивають посеред білого дня на центральних вулицях міста, як учорашнє вбивство у Львові, чи свідчить це, що злочинці знають, що залишаться безкарними?

– Йдеться про те, що дуже часто це робиться навмисно демонстративно. Я такі вбивства називаю «демонстративні вбивства». Тобто, хтось комусь щось демонструє, показує свою силу, показує, що ось дивіться, так буде і з вами. Дуже часто, коли відбувається таке, як ви кажете, «зухвале вбивство», а я називаю його «демонстративним», то це більше, на мій погляд, сигнал для живих, що з вами може бути те ж саме.

– Часто можна почути запитання: чи не стоїть за більшістю таких резонансних вбивств владна верхівка, яка покриває злочинців або часто сама є замовником? Як Ви гадаєте?

– Очевидно, на мій погляд, беззаперечно, це так.

– І в такому випадку що робити? Чи є якийсь рецепт, як з цієї ситуації вийти або як її покращити?

– Для того, щоб вийти з такої ситуації, необхідно справді проводити реальну реформу в країні. А такої реформи немає. Необхідні принципові зміни, зміни по суті, необхідно мати орган, який був би не корумпований, в якому б працювали професіонали. Орган, який міг би проводити розслідування незалежно від того, хто із посадовців до цього може бути причетний.

– Ви вірите, що існування такого органу можливе?

– Можливе. Я знаю, коли у нас були часи, коли справи про вбивства розслідувалися дуже ефективно, і слідчі майже ніколи не озиралися на те, хто за цим стоїть. На жаль, за часів уже незалежної України такої ситуації не було.

– Скажіть, будь ласка, Ваш прогноз: чи зможе найближчим часом змінитися ситуація і конкретні кроки, що для цього потрібно зробити?

– Ситуація найближчим часом буде змінюватися лише на гірше. А чому на гірше, тому що в нас у країні ніхто не поважає право, людське право в Україні є незахищеним. Чиновнику сьогодні абсолютно немає ніякого інтересу до народу України, а народ дозволяє мати те чиновництво, яке він має або на яке він заслуговує.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG