Доступність посилання

ТОП новини

Європейська Комісія дає польським суднобудівникам останній шанс


Кораблебудівний завод у Ґданську
Архівне фото
Кораблебудівний завод у Ґданську Архівне фото

Європейська Комісія дає польським суднобудівникам останній шанс представити новий плани реструктуризації заводів. Остаточний план мусить бути представлений у вересні. Якщо Єврокомісія не прийме польські пропозиції, заводи будуть змушені повернути державні субсидії, що призведе до їхнього банкрутства. Це стосується й заводу Ґданськ, власником якого є українська компанія «Індустріальний Союз Донбасу».

Польща має доповнити існуючі урядові проекти приватизації та реструктуризації суднобудівних заводів «Ґданськ», «Ґдиня» та «Щецін», які були представлені Брюсселю цього місяця. Це три найбільші суднобудівні заводи Польщі, а ґданський завод просто є легендарним, саме тут народилася «Солідарність». Тут працював колишній польський президент, лідер «Солідарності» Лех Валенса.

У проекті, який ще раз розглядатиме Єврокомісія, сказано, що український інвестор –«Індустріальний Союз Донбасу» (ІСД), нинішній власник «Ґданська», має намір об’єднати цей завод із заводом «Ґдиня», щоб згодом провести приватизацію та реструктуризацію обох підприємств.

Ще до вступу Польщі в ЄС усі суднобудівні заводи, у тому числі «Ґданськ» та «Ґдиня», отримували державні дотації, і зараз обидва заводи заборгували близько двох мільярдів злотих.

Єврокомісія проти державних субсидій

Проблема в тому, що Єврокомісія не погоджується на державні субсидії для заводів, вважаючи, що заводам треба негайно досягти рентабельності, причому інвестори мають самостійно провести реструктуризацію. Такі дотації суперечать правилам ЄС щодо конкуренції. Українська компанія ІСД, всупереч рішенням Єврокомісії, переконує, що Польща має взяти на себе більше половини колишнього боргу заводів «Ґданськ» та «Ґдиня».

Що станеться, якщо Єврокомісія до вересня не погодиться на пропозиції уряду Польщі та інвесторів? Речник компанії ІСД-Польща Яцек Ленський каже, що тоді нічого не вийде з тих проектів. «Тоді втрачає сенс будь-яка програма реструктуризації. Ми будемо змушені залишити все це». Тоді ІСД-Польща відмовиться від проекту приватизації та реструктуризації заводів «Ґданськ» і «Ґдиня».

Польща захищає свої заводи

Польські лідери – президент Лех Качинський і прем’єр-міністр Дональд Туск – зверталися до лідерів Євросоюзу у справі позитивного вирішення проблеми польської суднобудівної галузі.

Прем’єр-міністр Дональд Туск зазначив: «У Європейському Союзі є місце для польських кораблебудівних заводів, але за умови, що вони задовольнятимуть вимоги, які ЄС ставить перед цим сектором економіки. Мій уряд за більше як 10 тижнів зробив усе можливе для того, щоб ринкова перспектива цих заводів стала дійсною».

Тим часом, у середу в Щеціні та Ґдині почались мітинги профспілок суднобудівних заводів. Робітники вимагають від уряду захисту їхніх робочих місць.

Правила ЄС щодо конкуренції дозволяють урядам надавати фінансову підтримку заводам, лише за умов, що цей завод в майбутньому стане самостійним та життєздатним. Така державна підтримка переважно супроводжується скороченням робочих сил та виробництва.

(Варшава – Прага – Київ)

Радіо Свобода © 2008 RFE/RL, Inc. | Всі права застережені.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG