Доступність посилання

ТОП новини

Москва називає німецький план для Абхазії надзвичайно корисним


Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров значно пом’якшив свою оцінку мирного плану, який пропонує його німецький колега Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Після зустрічі двох міністрів у Москві в п’ятницю ввечері Лавров заявив, що цей план може стати основою для розблокування переговорів про вирішення абхазького конфлікту.

Щойно напередодні зустрічі російський міністр називав нереалістичним пункт цього плану про повернення до Абхазії всіх грузинських біженців.

Після розмови зі Штайнмаєром Лавров наголосив на важливості іншого пункту плану, про те, що Тбілісі й Сухумі мають підписати угоду про відмову вдаватися до сили.

Попередніми днями Штайнмаєр представив цей план керівництву Грузії й самопроголошеної Абхазії.

У Тбілісі заперечують можливість підписувати угоди з Сухумі, бо вважають, що це стало б визнанням незалежності Абхазії. Натомість у грузинській столиці наголошують на поверненні біженців.

У Сухумі відкидають весь план, бо він передбачає врешті визначити статус Абхазії в складі Грузії; Абхазія вважає себе за незалежну державу.

Так само в Сухумі, як і в Москві, не готові до повернення всіх грузинських біженців. Їх, за багатьма підрахунками, близько чверті мільйона, тобто більше, ніж усього нинішнього населення Абхазії, і значно більше, ніж самих абхазів.
XS
SM
MD
LG