Доступність посилання

ТОП новини

Іспанія може домагатися видачі Івана Дем’янюка


Національний Суд Іспанії погодився в п’ятницю розглянути позов проти Дем’янюка і ще трьох осіб, звинувачених у праці охоронцями в нацистських концтаборах.

Якщо Суд вирішить висунути звинувачення, це може призвести до запиту до США про екстрадицію цих осіб для процесу над ними в Іспанії в справі про загибель іспанських громадян у німецьких концтаборах за Другої Світової війни.

Позов від імені родичів іспанських жертв нацистських концтаборів просить Національний Суд звинуватити в геноциді й інших злочинах Івана (Джона) Дем’янюка родом із України і ще трьох осіб, за походженням німців із Румунії, Сербії й нинішньої Хорватії.

Всі четверо нині живуть у США, позбавлені американського громадянства, і чекають на депортацію, якщо якась країна погодиться їх прийняти. Дем’янюкові нині 88 років, іншим трьом – по 82–83.

Позов в Іспанії подано за чинним у цій країні принципом усесвітньої юрисдикції іспанських судів у справах, пов’язаних із геноцидом, воєнними злочинами, злочинами проти людяності, тероризмом, тортурами тощо, незалежно від того, де ці злочини були скоєні. Звинувачення в геноциді не має терміну давності.

За цим принципом в Іспанії вже порушували справи, зокрема, проти колишнього чилійського диктатора Аугусто Піночета чи провідника терористичної мережі «Аль-Каїда» Осами бін Ладена, хоча успіху такі справи не мали.

Суддя Ісмаель Морено оголосив у п’ятницю, що Національний Суд Іспанії компетентний розглянути нинішній позов проти Івана Дем’янюка й інших трьох осіб – Антона Тітт’юнґа, Йозіаса Кумпфа і Йоганна Лепріха.

Минулого місяця про можливість домагатися від США видачі Івана Дем’янюка для суду заявили і в Німеччині.
XS
SM
MD
LG