Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина збирається домагатися видачі Івана Дем’янюка зі США


Головний прокурор німецького Центрального управління розслідувань злочинів націонал-соціалізму Курт Шрімм подасть прохання про це до Федерального суду Німеччини протягом двох місяців, заявив він у вівторок німецькому агентству Deutsche Presse-Agentur (dpa).

Відтак найвищий німецький кримінальний суд повинен буде вирішити, чи справа Івана Дем’янюка припадає в компетенцію німецької прокуратури.

У США, де живе нині 88-річний Іван Дем’янюк, відомий там як Джон Дем’янюк, його нещодавно остаточно позбавили американського громадянства й постановили депортувати з країни, якщо якась інша погодиться прийняти його.

Українця Івана Дем’янюка визнали винним у тому, що він здобув громадянство США незаконно, бо приховав свою службу в нацистських концтаборах за часів Другої світової війни.

Дем’янюк заперечує це звинувачення й заявляє, що ніколи не був охоронцем у таборах смерті, хоча як радянський військовополонений був змушений до служби на німців.

У 1980–90-х роках справа Івана Дем’янюка набула всесвітнього розголосу, коли його звинуватили в тому, ніби він був сумнозвісним своєю жорстокістю охоронцем концтабору Треблінка на прізвисько «Іван Грозний».

Тоді його вже позбавляли громадянства США і видали до Ізраїлю, де його засудили до кари смерті. Але через п’ять років перебування в ізраїльській в’язниці під час перегляду справи з’ясувалося, що сторона звинувачення приховала свідчення, які виправдовували Івана Дем’янюка.

По тому він повернувся до США, де його громадянство відновили. Та невдовзі проти нього висунули нові звинувачення, які й привели нещодавно до нової втрати американського громадянства.

Прокурор із Німеччини Курт Шрімм упевнений, що Іванові Дем’янюку можна буде висунути звинувачення за німецьким кримінальним законодавством.

За його словами, ця справа може потрапити під виняток у цьому законодавстві: хоча німецька юстиція компетентна братися за справи злочинців-німців чи злочинів, скоєних на території Німеччини, але в випадку з Дем’янюком значна частина жертв прибувала з Німеччини і Дем’янюк діяв за німецькими вказівками. Відтак, вважає прокурор, Дем’янюка можна вважати німецьким службовцем часів нацизму, а його справа може стати прецедентом для таких самих переслідувань інших іще не покараних злочинців націонал-соціалістичних часів.

У переліку десяти чільних іще живих нацистських злочинців, який оприлюднив нещодавно Центр імені Симона Візенталя, що домагається розшуку й переслідування таких злочинців, Іван Дем’янюк записаний на другому місці.

Останнім часом уже 88-річний Іван Дем’янюк, за словами його родичів, значно занепав на здоров’ї і лише в загальних рисах усвідомлює те, що з ним збираються робити.
XS
SM
MD
LG