Доступність посилання

ТОП новини

Ніна Карпачова хоче сама зустріти колишніх українських заручників


Уповноважена Верховної Ради з прав людини збирається вирушити спеціальним чартерним авіарейсом до Оману, куди мають прибути члени екіпажу німецького судна «Леманн Тімбер».

15 членів його екіпажу, з яких 4 громадян України, понад місяць перебували в полоні сомалійських піратів. Їхнє судно захопили в Аденській затоці поблизу узбережжя Сомалі 28 травня, а звільнили 8 липня, як повідомляють, після сплати викупу.

Тим самим авіарейсом до Оману має вирушити й спеціальна група в складі лікарів, дипломатів і юристів. Для фінансування рейсу, яким колишніх полонених мають повернути до України, надав кошти уряд.

У суботу, за даними Міністерства закордонних справ України, яке посилається на телефонну розмову з капітаном судна, триває його буксирування до порту Салала на півдні Султанату Оман.

Після звільнення судно вирушило до цього порту власним ходом, але тиждень тому посеред сильного шторму вийшла з ладу турбіна головного двигуна. Кілька днів екіпаж перебував у дрейфі за цього шторму в ситуації, яку називали близькою до критичної, бо на судні закінчувалися харчі й вода.

По тому частину харчів вдалося передати на його борт із американського корабля, що перебував неподалік, а на порятунок судна вийшов буксир, який зараз веде його до берега.

На їхнє прибуття до порту очікують у ніч із неділі на понеділок.
XS
SM
MD
LG