Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина зважає на низьку підтримку в Україні ідеї вступу до НАТО і на негативну позицію Росії


На цьому кілька разів наголосив посол Німеччини в Києві Райнгард Шеферс у газетному інтерв’ю, оприлюдненому в суботу.

Він дав його газеті «День» напередодні візиту до Києва канцлера Німеччини Анґели Меркель і на закінчення своєї дипломатичної місії в Україні – вже наступного тижня Шеферс очолить посольство Німеччини у Франції.

Негативне ставлення Росії до можливого вступу України до НАТО, причому не тільки з боку російського керівництва, а й із боку російського народу, потрібно розглядати як історичний і психологічний факт і феномен, вважає посол.

«Сприйняття іншими якогось факту не завжди необхідно поділяти, але в політиці це завжди необхідно брати до уваги як факт», – сказав він.

Райнгард Шеферс звернув увагу, що в Німеччині існує дуже чітке уявлення, що велика частина населення України не хоче або скептично ставиться до членства в НАТО, і ці обидві групи разом становлять більшість населення.

«Я б сам хотів, щоб ми бачили протягом декількох років, принаймні з 2004 року, що сталася зміна в громадській думці і зросла підтримка цього прагнення», – сказав він. Але, за його словами, «ми спостерігаємо протилежне».

На його думку, ті переговори, що зараз ведуться відносно поглибленої угоди між ЄС і Україною та угоди про створення зони вільної торгівлі, набагато важливіші нині для України, ніж питання Плану дій для членства в НАТО.

Водночас посол підтвердив, що «зараз навіть не виникає питання про зміну німецької позиції» в цій справі.

На останньому саміті НАТО в Бухаресті в квітні цього року Німеччина була одним із головних супротивників швидкого надання Україні Плану дій для членства, хоча погодилася з обіцянкою Північноатлантичного союзу прийняти Україну до свого складу колись у невизначеному майбутньому.

Як сказав Райнгард Шеферс, федеральний канцлер Анґела Меркель своїм візитом до Києва хотіла б, серед іншого, продемонструвати, що, незважаючи на питання, які виявилися в українському суспільстві після саміту в Бухаресті, Німеччина й надалі зацікавлена підтримувати добрі двосторонні відносини з Україною.

За його словами, саме це є місією візиту, і, виходячи з цього, й розглядається предмет переговорів: питання НАТО, Європейського Союзу та двосторонніх відносин.

Посол наголосив, що Німеччина розглядає Україну як важливого партнера. «Тому нам потрібна стабільність і стабільний розвиток подальших відносин. Але поки що це не забезпечено», – наголосив посол, говорячи про політичну нестабільність в Україні.
XS
SM
MD
LG