Доступність посилання

ТОП новини

«Народна самооборона» виключила Юрія Бута


Головною причиною виключення народного депутата з депутатської групи «Народна самооборона» є його фактичний вихід із коаліції, повідомив член цієї депутатської групи, що входить до фракції Блоку «Наша Україна – Народна самооборона», Кирило Куликов.

Він також наголосив, що формально-юридичні наслідки такого рішення має роз’яснити Конституційний Суд.

Раніше Юрій Бут написав заяву про вихід із коаліції, але не зі своєї фракції, разом із бютівцем Ігорем Рибаковим.

З’їзд Блоку Юлії Тимошенко вже ухвалив рішення позбавити Ігоря Рибакова мандата народного депутата, спираючись на його заяву та рішення Конституційного Суду України від 27 червня.

Суд тоді визнав неконституційними положення Закону «Про статус народного депутата України» щодо вільного виходу народного депутата зі складу фракції, а також невходження до жодної зареєстрованої депутатської фракції.

Але в тому рішенні Конституційного Суду нічого не сказано про заяви депутатів із формулюванням «вихід із коаліції».

Заступник голови Секретаріату Президента Марина Ставнійчук назвала те рішення з’їзду БЮТ незаконним, оскільки, на її думку, правовий статус фракції і правовий статус коаліції є різними і позбавити депутата повноважень можна лише в разі його невходження до фракції або виходу з неї.

Центральна виборча комісія, яка єдина має повноваження позбавляти народних депутатів мандата, не ухвалювала жодних рішень із приводу обох депутатів.
XS
SM
MD
LG