Доступність посилання

ТОП новини

Непальські маоїсти програли вибори президента


Нинішній законодавчий орган Непалу, Конституційні збори, в другому колі обрав головою держави представника іншої партії. Ним став Рам Баран Ядав від Непальського конгресу.

Віце-президента обрали ще в суботу, і ним теж став представник центристського Непальського конгресу, а не лівих маоїстів.

Посада президента в Непалі, який нещодавно став республікою, переважно церемонійна, але президент відіграє важливу роль у призначенні нового уряду.

Тепер непальські комуністи-маоїсти, які сподівалися сформувати уряд, заявляють, що можуть піти в опозицію. В такому разі, кажуть їхні діячі, вони можуть знову вивести людей на вулиці, щоб скинути й нинішню владу.

Два роки тому маоїсти, які десять років вели в країні громадянську війну, погодилися на мирну угоду, головними пунктами якої були скасування в Непалі монархії і участь маоїстів у владі.

Наприкінці травня Конституційні збори скасували в Непалі монархію і проголосили країну республікою.

Далі обрані в квітні Конституційні збори мають на меті протягом двох років розробити нову Конституцію країни.

Головною силою маоїстів є Комуністична партія Непалу (маоїстська), яка отримала в Конституційних зборах найбільше місць – 220 із 601.

Вона хоче встановити в країні так звану «нову демократію», запровадивши ідеологію комуністично-маоїстського зразка, але дозволивши капіталізм в економіці.

Цим планам комуністів-маоїстів наразі завадив новий альянс Непальського конгресу з іншою Комуністичною партією Непалу (об’єднаною марксистсько-ленінською) та ще однією партією. Маоїсти назвали цей альянс «контрреволюційним».

Усього в Непалі існує принаймні 7 різних Комуністичних партій.
XS
SM
MD
LG