Доступність посилання

ТОП новини

Канцлер Німеччини про шлях України до Євросоюзу і НАТО


Віктор Ющенко та Ангела Меркель під час офіційної церемонії зустрічі, Київ, 21 липня 2008 р.
Віктор Ющенко та Ангела Меркель під час офіційної церемонії зустрічі, Київ, 21 липня 2008 р.

Нову угоду Україна-ЄС можна визначити як угоду про асоціацію. Але її не слід плутати з конкретними перспективами вступу до ЄС. Про це заявила канцлер Німеччини Анґела Меркель. Вона сьогодні вперше побувала в Києві з одноденним робочим візитом.

Угода Україна-ЄС наблизить Україну до Європейського Союзу, але вона не означатиме автоматичного вступу до ЄС, заявила Анґела Меркель. Зі свого боку Україна вже давно домагається чіткого сигналу від ЄС про перспективу членства.

На спільній прес-конференції з німецьким лідером Президент Віктор Ющенко був оптимістом. «Саме головне, що досягнуте порозуміння щодо угоди про асоціацію, а звідси випливає і змістовний характер цього документа. Це надзвичайно великий прогрес у діалозі Україна-Німеччина і Україна-ЄС», – заявив Ющенко.

Україна і ЄС мають визначатися із цієї угодою на саміті у французькому місті Евіані у вересні.

«Одного дня Україна стане членом НАТО»

Щодо вступу до НАТО, то Анґела Меркель вважає, що одного дня Україна стане членом Альянсу. При цьому вона зауважила, що жодна інша країна, яка не є членом НАТО, не може брати участі в дискусії щодо перспектив членства України. Проти такого вступу рішуче виступає Росія.

Оцінюючи перспективи надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО, то воно, за словами Меркель, буде ухвалюватися виключно на базі інтересів держав-членів НАТО і України. Саме Німеччина разом із Францією виступали проти надання Україні ПДЧ на саміті НАТО в Бухаресті у квітні.

Говорили і про газ

Крім євроатлантичної інтеграції, говорили глави держав і про газ. Віктор Ющенко запевнив, що Україна є надійним транзитером енергоносіїв до країн Європейського Союзу. Він зазначив, що українська газотранспортна система є частиною європейського енергетичного ринку.

Водночас Анґела Меркель додала, що у стратегічному плані доцільно говорити про єдині мережі поставок нафти і газу від Балтійського до Чорного і Каспійського морів.

«Ми говорили про те, що немає сенсу, щоб країни ЄС мали свій план незалежно від України (по транспортуванню газу). Потрібно створювати єдину систему, яка б забезпечувала надійність поставок, як через Україну, як країну-транзитера, так і з російських джерел, або з джерел, котрі розташовані у центральноазіатських країнах», – зауважила канцлер Німеччини.

Не залишилася поза увагою керівників України та Німеччини і гуманітарна сфера. Віктор Ющенко передав Анґелі Меркель списки етнічних німців, які померли в Україні в результаті Голодомору 1932-33 років, та списки інтернованих осіб у 1945-54 роках.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG