Доступність посилання

ТОП новини

Польща переконуватиме Чехію підтримати Лісабонський договір


Під час підписання Лісабонської угоди 13 грудня 2007 року
Під час підписання Лісабонської угоди 13 грудня 2007 року

Прага – Сьогодні до столиці Чехії з робочим візитом прибуде президент Польщі Лех Качинський. Головна мета – переговори з чеським президентом Вацлавом Клаусом щодо подальшої долі Лісабонського договору. Польський президент намагатиметься переконати свого чеського колегу змінити ставлення до цієї угоди, яку відкинули на референдумі громадяни Ірландії. Після того, як сам Качинський перестав чинити спротив угоді, Клаус залишився єдиним європейським лідером, який займає відкрито негативну позицію до неї.

Президент Чехії Вацлав Клаус прийме сьогодні польського колегу Леха Качинського у своїй літній резиденції – в замку Лани під Прагою, де він відпочиває після перенесеної нещодавно операції. Перед Качинським стоїть нелегке завдання – переконати Клауса змінити його негативне ставлення до Лісабонського договору.

Зрештою, і сам польський президент змінив свою домку щодо договору не так давно, 14 липня цього року, після зустрічі з президентом Франції Ніколя Саркозі. З Парижа тоді чітко пролунало, що Качинський не чинитиме більше опору ратифікації Лісабонського договору. І сам польський лідер наголосив, що поляки ніколи не стануть на перешкоді ратифікації цього важливого для Європейського Союзу документа.

Як повідомляє чеське агентство ЧТК, ймовірно, що в Парижі обидва президенти домовились про те, що Качинський переконуватиме Клауса, тоді як Саркозі намагатиметься домовитись із Ірландією.

Очевидно, що в Ланах Качинський постарається використати досвід своїх довгих дружніх контактів із Клаусом, щоб змінити або хоча б послабити негативну позицію Праги щодо Лісабонського договору. При цьому, однак, потрібно також мати на увазі, що саме Чехія від 1 січня наступного року головуватиме в Європейському Союзі. Посаду голови в ЄС вона перебере саме від Франції.

Польща схвалила Лісабонський договір в обох палатах парламенту ще до ірландського референдуму. Але коли Ірландія відкинула угоду, яка таким чином уже не набуде чинності, коли ця країна не передумає, Лех Качинський відмовлявся завершити польську ратифікацію своїм президентським підписом.

У Чехії ж ратифікація Лісабонського договору ще й не починалася: Прага чекала на результати ірландського референдуму, а тепер не поспішає й поготів. До того ж, спершу Конституційний Суд Чехії має встановити, чи відповідає нова угода про реформування ЄС чеській Конституції.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG