Доступність посилання

ТОП новини

Десанту «Сі Бризу» спротив лівих і проросійських активістів у Криму лише «допоміг»


Висадка миротворчого морського десанту
Висадка миротворчого морського десанту

Третій етап українсько-американських військових навчань «Сі Бриз-2008» – висадка миротворчого морського десанту на необладнане узбережжя – проходить у Криму. 16 бронемашин одна за одною розмірено виходять із черева великого десантного корабля ВМС України «Костянтин Ольшанський» і монотонно розрізаючи солоні води озера Донузлав, впевнено рухаються до берега. Через гуркіт потужних двигунів не чути скандування антинатовських пікетників.

В українських бронетранспортерах рота морських піхотинців ВМС України і взвод македонських військовиків. А 60 бійців грузинської морської піхоти висадилися з малого десантного корабля ВМС Грузії «Атія» на причалі, що за кілька кілометрів від полігону.

Бійці діють злагоджено, а от техніка «демонструє характер». Один БТР «заглух» у морі, його довелося тягнути тросом із залученням підводних плавців. Ще в однієї машини двигун зупинився біля самого берега, але як тільки, майстерно маневруючи на воді, її обійшли головні сили, вона самостійно завелася і наздогнала колону.

Втім, все це виглядало, як заздалегідь сплановане ускладнення. Прес-офіцер штабу навчань підполковник Володимир Бова згодом підтвердив – таки справді відпрацьовували неординарні ситуації, адже це не парад, а навчання.

Протести антинатовців допомагали створити відповідний антураж

Протести антинатовців зовсім не шкодили військовим, навпаки, допомагали створити відповідний антураж.

За словами підполковника Володимира Бови, насправді в реальних умовах миротворців часто зустрічає «вороже налаштоване населення».

Тож тут півтори сотні представників Прогресивної соціалістичної партії, Російського блоку, а потім і кілька десятків комуністів відпрацювали свою роль чітко.

«Бій» прихильників ПСПУ з правоохоронцями
Ще перед висадкою десанту кілька особливо активних бабусь із прапорами ПСПУ по груди увійшли у воду, щоб обійти міліцейський кордон. А коли правоохоронці, щоб ті не потрапили під колеса бронетранспортерів, кинулися їх рятувати, то почали битися древками прапорів і кидатися камінням. Перемогла молодість, а бабусі пішли на берег сушитися.

А міліцейський запал на цьому закінчився, бо коли група проросійських активістів спробувала блокувати кілька бронемашин, що замикали колону, а потім комуністи намагалися прорватися через блок-пост до місця розгортання військового шпиталю, то правоохоронці вже не втручалися.

Військові скаржилися журналістам, що представники кримського главку міліції неофіційно пояснювали, що не хочуть бути заручниками ворожнечі Президента і Прем’єр-міністра та прихильності президентського Секретаріату до «регіоналів» та їхніх проросійських союзників у Криму.

Леонід Грач скаржиться, що морські піхотинці пошкодили йому палець

Народний депутат України, лідер кримських комуністів Леонід Грач, який очолив похід на шпиталь, згодом розповідав журналістам, що українські морські піхотинці пошкодили йому палець, а одній жінці – відтоптали ногу, і він буде скаржитися. Раніше Леонід Грач заявляв, що очолюваний ним Антифашистський фронт має намір заблокувати «натовські навчання».

Десантування відбулося
Попри такі втрати, комуністам та проросійським активістам зірвати кримський етап «Сі Бризу» не вдалося. Учасники навчань розгорнули тимчасовий шпиталь, провели фільтрацію «біженців», надали їм медичну допомогу та евакуювали на бронемашинах до кораблів.

Сьогодні ж свої навчальні завдання відпрацювала українська морська авіація, а увечері кораблі вирушають до порту Южний, де «Сі Бриз» продовжиться. А вчора українські морські піхотинці разом із бійцями аеромобільних частин десантувалися з літаків.

Як повідомив підполковник Володимир Бова, усі цілі кримського етапу навчань були досягнуті.

Водночас з’ясувалося, що перебування на полігоні у Донузлаві представників країн-членів Північноатлантичного альянсу не планували із самого початку. Чому політичні захисники православ’я сприйняли військовослужбовців із православної Македонії і православної Грузії як ворогів – з'ясувати в учасників протестів не вдалося. Схоже, що запитання Радіо Свобода, як і інформація про те, що Македонія і Грузія не входять до складу НАТО, стали для них новиною.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG