Доступність посилання

ТОП новини

Суд підтвердив право одружених із громадянами ЄС жити в Євросоюзі


Чоловік або дружина, що перебуває в шлюбі з громадянином ЄС, має право жити в родині на теренах ЄС, навіть якщо він чи вона не має ні громадянства країни ЄС, ні попереднього дозволу на проживання в якійсь країні Євросоюзу, постановив Європейський суд.

Це рішення створює підстави скасувати практику деяких країн ЄС, які, намагаючись боротися з нелегальною міграцією, обмежують право на проживання на теренах ЄС тим із подружжя, хто не є громадянином країни-члена ЄС.

Найвищий судовий орган Євросоюзу виніс своє рішення на користь чотирьох чоловіків, що прибули з Африки та одружилися в Ірландії з громадянами ЄС і яким потім було відмовлено у дозволі на проживання.

Міністерство юстиції Ірландії пояснювало, що закони цієї країни передбачають надання дозволу на проживання в ній тільки тим негромадянам ЄС, які є чоловіками або дружинами громадян країн Євросоюзу і при цьому вже мають дозвіл на проживання в іншій країні ЄС.

Європейський суд, однак, підтвердив, що цей пункт ірландського законодавства суперечить директиві ЄС про право членів родин громадян Євросоюзу на вільне пересування.

Європейський суд із резиденцією в Люксембурзі є найвищим судовим органом Європейського Союзу, який стежить за рівним застосуванням права ЄС у різних країнах Євросоюзу.
XS
SM
MD
LG