Доступність посилання

ТОП новини

Блискуча обгортка, а який вміст? Експерти перевірили українські продукти харчування


Леся Бакалець

Київ – Дорого, а чи якісно? Експерти перевірили українські продукти харчування. Виявилось, що під обгорткою є цілий букет непотрібних організмові речовин: від консервантів до кислот. Хто відповідає за безпеку харчування українців? І чи ефективний державний нагляд за продуктами?


У соках забагато консервантів, цукатах – барвників, а кисломолочні продукти та цукерки містять речовини зі страшною назвою – бензоїдна кислота і транс-ізомери. Такі продукти українці їдять мало не щодня. І хоча миттєвої шкоди від такого некорисного вмісту немає, з часом організм може запротестувати.

Начальник хроматографічної лабораторії «Укрметртестстандарту» Володимир Кіщенко показує на декілька різновидів сирів та кефірів відомих марок. Виявляється, їсти їх небажано – є консерванти.

«Їх не повинно бути, а вони є. Там консерванти, там консерванти… І за добу ми отримуємо такі дози, що у багатьох це може закінчитись дисбактеріозом, особливо у дітей», – застерігає фахівець.

Пересічний українець може оцінити продукт тільки за смаком

Але варіантів українці мають небагато, каже Володимир Кіщенко. Не можна ж повністю відмовитись від кисломолочних продуктів. А от цукати він тепер їсти не буде – після перевірки виявилось, що справжніми засушеними фруктами у подібних сумішах і не пахне.

Та відрізнити справжнє і корисне від шкідливого або навіть небезпечного пересічній людині складно. Заступник директора «Укрметртестстандарту», організації, яка перевіряє відповідність вмісту продуктів стандартам якості, Віктор Ример каже, що споживач оцінює продукт тільки за смаковими якостями.

На консерванти, барвники та різні непотрібні організмові кислоти має перевіряти харчі спеціальна лабораторія, каже він.

«Можна, наприклад, виготовити напій зі смаком малини. Для цього можна взяти малину, а можна попросити хіміка, який додасть у воду барвників та інших речовин і в результаті також отримає напій зі смаком малини. І за зовнішнім виглядом та смаком споживачам останній сподобається навіть більше», – розповідає спеціаліст.

Державний нагляд за якістю продуктів харчування зараз проводити складно

За якістю продукції має наглядати держава, але останнім часом це стало нелегкою процедурою. З першого січня цього року діє закон «Про основні заходи державного нагляду у сфері господарської діяльності», за яким про перевірку виробника треба попереджати за десять днів.

Як каже начальник науково-технічного центру перспективного розвитку стандартизації та державного нагляду Людмила Кузьменко, за таких умов підприємець у кращому разі зробить за цей період свою продукцію якіснішою.

«У гіршому разі на цей час він просто закриє виробництво або поїде у відпустку. П’ять днів пройшло – він відкривається, починає працювати, але далі набуває чинності наступна норма закону, за якою продовжувати терміни перевірки забороняється, так само, як і переносити терміни проведення перевірки», – каже фахівець.

За даними останнього дослідження експертів «Укрметртестстандарту», 90% перевіреної кисломолочної продукції не відповідають вимогам, так само, як і низка різновидів цукерок, морозива, вафель, глазурованих сирків та кефіру. При цьому всі продукти купувалися у найбільших торгових мережах столиці.

На запитання, що ж тоді взагалі їсти, експерти заспокоюють: якісна продукція в Україні є. Залишилося ще виконувати обов’язкову вимогу маркування – якщо продукт і містить щось шкідливе, на упаковці це обов’язково має бути зазначено. Тоді споживач буде більш обізнаним і зможе обирати.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG