Доступність посилання

ТОП новини

Залізна дорога: неякісна, але вже дорога


Леся Бакалець

Київ – Вагони зношені на 82%, сервіс практично відсутній, а ціни на квитки у червні подорожчали вже вп’яте за останні два роки. Українська залізниця потребує термінового реформування та мільярдних інвестицій. Інакше за 5 років можна отримати катастрофічну ситуацію, застерігають експерти. Програма покращення залізничного транспорту ухвалена урядом ще у 2006 році, але суттєвих змін пасажири поки що не відчувають.


Фірмовий поїзд «Миколаїв-Київ» якщо і був комфортним, то дуже давно. Тепер у плацкартному купе тверді полички, обшарпані матраци і практично завжди волога постіль. Вікна відкрити неможливо, а якщо комусь і пощастить,невідомо, чи можна буде закрити його назад.

Раніше за подорож з таким сервісом я, як студентка, платила 11 гривень. Тепер вартість квитка вже понад 60. Але змінилась тільки сума. А в Міністерстві транспорту та зв’язку запевняють, що й за сучасної ціни на квиток пасажирські перевезення залишаються збитковими.

Директор департаменту залізничного транспорту Михайло Макаренко каже, тільки заборгованість української залізниці на сьогодні складає 10 мільярдів гривень, а зношеність вагонів – 82 відсотки. До 2015 року (до кінця програми реформ на залізниці) треба десь знайти 100 мільярдів гривень, щоб хоч якось виправити ситуацію, каже Михайло Макаренко.

«Ми навіть не говоримо про те, щоб кардинально покращити технічний стан, на це у нас просто немає коштів. Ми говоримо про те, щоб привести ці фонди хоча би до рівня 1995 року, коли зношеність
була 50-55 %».

Реформи залізниці поки що на папері

У 2006 році уряд ухвалив концепцію реформування залізничного транспорту і до 2015 року українці, переконані в Міністерстві транспорту та зв’язку, зможуть відчути зміни. І поїздів нових стане більше, і їздити вони стануть швидше.

Та багато часу на вирішення нагальних залізничних проблем немає, впевнений директор Центру досліджень економічних проблем транспорту Юрій Цвєтов. «Сьогодні залізничний транспорт стоїть на межі катастрофічних проблем. Якщо упродовж 5 років не буде змінена державна політика стосовно залізничного транспорту, наслідки будуть невтішні», – каже він.

Експерти: «Укрзалізниця» – досить непрозора організація

Та спочатку треба вирішити одне з ключових питань – щодо корумпованості «Укрзалізниці». Нещодавно Головне контрольно-ревізійне управління виявило в діяльності компанії махінації на суму 880 мільйонів гривень. Генеральний директор «Укрзалізниці» Василь Мельничук усі звинувачення відкидає. Та експерти все одно називають діяльність єдиного в Україні залізничного перевізника непрозорою.

Аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газизулін зазначає: «Укрзалізниця» – досить непрозора компанія, дуже мало інформації про неї, фінансової інформації, економічних показників. Саме тому дуже важко говорити про те, чи там є якийсь прогрес, чи немає. Тому кожного року так і виникає, що «Укрзалізниця» каже, давайте підвищувати тарифи, їй кажуть, а доведіть, що треба підвищувати тарифи, на що вони лише відповідають: ось, ми так думаємо, у нас є якісь цифри».

Стимул для покращення якості та швидкості залізничних послуг – чемпіонат Євро-2012. До цього часу в планах – нові швидкісні потяги та переобладнання колій.

Поки Мінтранс планує реформувати залізницю, українці можуть «зрадити» цьому виду транспорту. Від 11 липня в Україні діють дешеві авіаперельоти компанії «Візз Ейр» – квиток від 79 гривень, дві години – і вже в іншому кінці країни, та й умови подорожі зі стандартним плацкартом не зрівняти.

(Київ – Прага)
XS
SM
MD
LG