Доступність посилання

ТОП новини

СБУ дякує і обіцяє продовжити оприлюднення списку винних за Голодомор 1932-33 років


Служба безпеки України подякувала Українському єврейському комiтету i всiм, хто вiдгукнувся на публiкацiю на її офiцiйному сайтi першого списку органiзаторiв i винуватцiв Голодомору-геноциду 1932-1933 рокiв. Про це йдеться в повiдомленнi прес-служби СБУ.

«Служба безпеки нагадує, що це тiльки початок масштабної роботи й перелiк осiб, якi безпосередньо причетнi до органiзацiї масового знищення українського народу, поповнюватиметься i надалi. Саме тому при публiкацiї цих матерiалiв було обрано iнтерактивну форму», – зазначає прес-служба.

Оприлюднений список пiдготували тiльки на пiдставi наявних в архiвах СБУ матерiалiв, йдеться в повiдомленнi. «Безумовно, в iнших державних архiвах, приватних зiбраннях, у розпорядженнi громадських органiзацiй є додатковi вiдомостi, якi можуть суттєво доповнити цей перелiк. Крiм того, формування повного списку причетних до органiзацiї Голодомору-геноциду в Українi можливе тiльки з використанням iнших архiвних матерiалiв, зокрема, документiв Комунiстичної партiї, документiв каральних органiв СРСР».

Цього тижня Служба безпеки України оприлюднила список осiб, причетних до органiзацiї i здiйснення голодомору в Українi в 1932-1933 роках i репресiй. Йдеться про представникiв Об'єднаного державного полiтичного управлiння (ОДПУ) СРСР i Державного полiтичного управлiння (ДПУ) УРСР перiоду 1932-1933 рокiв, а також про документи, пiдписанi ними особисто, що стали органiзацiйно-правовою пiдставою для здiйснення в Українi голодомору i проведення масових репресiй.

Український єврейський комiтет висловив застереження

Водночас пiсля публiкацiї цих документiв Український єврейський комiтет заявив, що опублiкований СБУ список партiйних i радянських керiвникiв, керiвних спiвробiтникiв ОДПУ i ДПУ УРСР фактично покладає етнiчну вiдповiдальнiсть за трагедiю Голодомору на євреїв i латишiв.

«У списку наведено 19 прiзвищ, серед яких переважають єврейськi прiзвища. Якщо людина змiнювала iм'я та прiзвище, то в дужках зазначається її перше iм'я та прiзвище. У списку опублiковано прiзвища працiвникiв ОДПУ, якi через свої посади не могли мати безпосереднього стосунку до репресiй. Так, наприклад, зазначаються прiзвища начальникiв статистичного та транспортного вiддiлiв ОДПУ», – йдеться в заявi Українського єврейського комiтету.

Український єврейський комiтет також вважає недоречною згадку в цьому списку прiзвища Iвановського (Гiбшмана) Iзраїля Давидовича, начальника ЕКУ ПП ОДПУ в Криму. «Не знiмаючи з нього вiдповiдальностi за злочини сталiнiзму, хочемо нагадати, що Крим у той час був частиною Росiйської Федерацiї, а не України», – наголошено в заявi

Український єврейський комiтет вважає, що «публiкацiя таких спискiв – упереджена спроба завуалювати справжнiх винуватцiв голодомору». Крiм того, наголошується в заявi, в опублiкованому документi «не називаються справжнi винуватцi голодомору» – голова президiї Верховної Ради УРСР Григорiй Петровський, голова Раднаркому УРСР Влас Чубар та iншi.

Служба безпеки України планує до вересня 2008 року вiдкрити електронну бiблiотеку розсекречених архiвних документiв, доступ до якої матимуть усi, хто бажають.

За даними спецслужби, загальна кiлькiсть жертв полiтичних репресiй в Українi в перiод 1927-1990 рокiв становить близько 1 мільйона 100 тисяч осіб. Крiм того, 2 мільйони 880 тисяч корiнних жителiв України були депортованi за її межi.

(Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG