Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко і Медведєв хочуть напряму диктувати ціни на газ


У вівторок британська «Дейлі Телеґраф» оприлюднила інформацію про те, що питання контролю за транзитом газу через Україну на Захід стало центральним у політичній боротьбі між президентом України Віктором Ющенком і прем’єр-міністром Юлією Тимошенко.

І в центрі подій опинився український олігарх Віталій Гайдук, що заробив свої мільярди не перепродажу блакитного палива. Ця політична криза може значно збільшити ціни на газ. В центрі конфлікту – бажання Юлії Тимошенко відмінити угоду, згідно який природній газ з Росії до України надходить через посередника в особі компанії «РосУкрЕнерго». Замість цього Тимошенко бажала б купувати газ прямо від Росії та інших країн СНД через державну компанію «Нафтогаз України».

Газета «Дейлі Телеґраф» пише, з посиланням на експертів, що результатом такого розвитку подій буде підвищення ціни на газ для західноєвропейських споживачів. За відсутності посередника уряди Тимошенко і Медведєва зможуть прямо диктувати ціни на блакитне паливо. Це призведе до підвищення цін і для самої України та загострить політичну нестабільність в державі. У такому випадку Тимошенко може призначити свого власного посередника і тим самим заспокоїти ситуацію. А посередником може бути не хто інший, як Віталій Гайдук, пише «Дейлі Телеґраф».

Президент України Віктор Ющенко вважає, існуючі домовленості повинні залишатися в силі і що немає необхідності переглядати ціни на транзитний газ. «Представник Юлії Тимошенко, однак, стверджує, що її критики абсолютно не мають рації з цього питання. Стратегія Тимошенко – досягнути повної прозорості. І ліпше не мати посередників. А ім’я Віталія Гайдука в цих планах не обговорювалося»,- інформує «Дейлі Телеґраф».
XS
SM
MD
LG