Доступність посилання

ТОП новини

Дохлі хробаки і щурі плавають у воді в затоплених житлових будинках


Паводок у селі Гірське, що у Миколаївському районі на Львівщині, 30 червня 2008 р.
Паводок у селі Гірське, що у Миколаївському районі на Львівщині, 30 червня 2008 р.

Львів – На Львівщині 9 районів і 4 міста обласного значення ще залишаються підтопленими. Три населені пункти повністю без електропостачання. Постраждалі подали свої заяви у сільські ради та мерії про завдані повінню збитки і кажуть, що самі вони не зможуть подолати наслідки стихії. У найскладнішій ситуації перебувають сотні мешканців села Гірське. Однак повені у цьому селі можна було б уникнути, якби у 90-х роках збудували належну дамбу зі шлюзами.

Село Гірське Миколаївського району розташоване за 60 кілометрів від Львова. У верхній частині села важко навіть уявити, що в долині, за 300 метрів у ніч із неділі на понеділок вода підтопила більше ніж півсотню будинків, майже під вікна. За три дні вода спала лише на 20 сантиметрів. Селяни позалишали свої хати і ночують по сусідах, а вдень зі сльозами обходять в ґумаках подвір’я і журяться:

– У хаті треба все міняти: і меблі, і підлогу. Одяг треба з місяць сушити, буде страшний неприємний запах. У хаті не ночую, вночі стою тут машиною і пильную. Як жити? Так і будемо жити… Мама в шоці, пішла звідси, десь на цвинтар.

– Сіно пропало, газова плита, котел у підвалі, усе пропало, усе у воді. Фундамент, хата все тріскає.

– Владі байдуже, ніхто нічим не займається, скрізь смороди. Треба трохи людям приділити увагу, подивіться, що робиться. Не можна ні худоби вигнати, нічого.

– Що їмо, трохи родина помагає. Город понищило, стайню. Все пішло спати, нічого не лишилось. Най трохи держава нам допоможе, як дамо собі раду?


Наразі людям не виплатили навіть по обіцяній тисячі гривень. Вони не вірять у допомогу.

У Гірському це уже третя повінь за останні 30 років

Олександр Даців ці дні працює вільним човнярем. Перевозить людей до їхніх хат. Протягом години на човні ми обдивлялись покинуті будинки, серед яких і хата пана Даціва. Вода підійшла майже під вікна, у кімнатах так підняло підлогу, що усю треба міняти, по стінах грибок.

Ця повінь, за пам’яті Олександра Даціва, уже третя. Востаннє так підтопило село у 1989 році. В 90-х насипали дамбу, але вона не міцна. Селяни кажуть, що дамба була зроблена абияк. Люди переконані, що вода спаде і про них забудуть.

Люди вимагають міцної дамби

У воді, яка підтопила будинки, городи й сільські дороги, плаває маса дохлих хробаків, щурів, усі нечистоти з туалетів. Уся ця інфекція — в криницях. «У мене болить живіт, я випив поганої води», – каже 4-річний Мар’янчик.

Санітарні лікарі у Гірському ще не були. За словами селян, вода спадатиме близько двох тижнів, а потім стоятиме страшний сморід і, мабуть, інфекції не уникнути. Люди вимагатимуть, щоб у селі збудували міцну дамбу зі шлюзами, а ще, щоб їм допомогли викачати брудну воду із криниць.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG