Доступність посилання

ТОП новини

Цього року Україна не матиме суспільного телебачення і радіомовлення – Шевченко


Як зазначив в ефірі Радіо Свобода народний депутат від БЮТу, екс-віце президент Національної телекомпанії України Андрій Шевченко, «Суспільне мовлення може народитися не завдяки створеним на паперах робочим групам, а завдяки менеджерським крокам».

А на питання, що може убезпечити суспільне телебачення від впливів, Шевченко сказав: «Є дві конкретні технологічні речі, які можуть бути гарантіями незалежності. Перше – це незалежність фінансування, друге – це кадрові рішення. Фінансування і кадри – це дві важливі речі для суспільного телебачення».

«Мені здається, що держава, на жаль, із 2005 року замість того, щоб обрати стратегію швидкої переміни державного телебачення на суспільне мовлення, обрала стратегію іншу – максимальний розвиток державного телебачення... Це шлях, який веде до створення українського «РТР», а не «ВВС», – зазначив Андрій Шевченко.

А вже телепродюсер Олександр Ткаченко в ефірі Радіо Свобода зауважив, що перш ніж призначати президента Суспільного телерадіомовлення, варто створити відповідні правила.

«Зробіть правила гри і дотримуйтесь їх. Зробіть експеримент спочатку. Призначте людину, яку можна буде звільнити за порушення правил гри. Наступна людина на цій посаді вже не зробить таких помилок», – сказав Олександр Ткаченко.

Неквапливість чиновників пояснив Андрій Шевченко: «Десятки країн світу зробили суспільне телебачення. Україна – не виродок у цьому питанні. Я впевнений, що в Україні це рано чи пізно буде. Просто ті, хто мав би цим займатися, вони не готові махнути рукою і сказати, «починайте працювати!» Суспільне мовлення буде, просто шкода втраченого часу».

А на запитання Радіо Свобода, що ляже в основу суспільного мовлення, Шевченко зазначив: «Коли ми пишемо концепцію, треба рухатись тим шляхом, яким рухаються всі нормальні телевізійники. Перший крок: що отримує глядач, скільки буде каналів, чим вони відрізнятимуться від комерційних телеканалів. Другий крок – технологія: технічне рішення, частотний ресурс, нерухомість. Третій крок – фінансування. І четвертий крок – папірці – це закони, нормативні акти, урядові документи і т. д.».

Андрій Шевченко також наголосив, що має з’явиться нова юридична особа, а Національна телекомпанія України повинна передати свої активи та ліцензії.
XS
SM
MD
LG