Доступність посилання

ТОП новини

Іран погрожує заблокувати судноплавство в стратегічній Ормузькій протоці


Прага – Іран заявляє, що «нещодавно» випробував військово-морську зброю, яка може знищити будь-яке судно в радіусі 300 кілометрів. Іранські засоби інформації цитують начальника Корпусу захисників ісламської революції Могаммада Алі Джафарі, який попередив, що в разі нападу на Іран ззовні його країна може «легко і надовго закрити» Ормузьку протоку – морський шлях із Перської затоки в Індійський океан. За оцінками експертів, через ці морські ворота шириною до 200 кілометрів щоденно проходить до 40 відсотків світового торговельного обсягу нафти.

Могаммад Алі Джафарі заявив у Тегерані в понеділок, що нова ракета морського базування, випробувана Іраном, «унікальна у світі» і що «жоден військовий корабель чи вороже судно не буде в безпеці в радіусі 300 кілометрів від кордону Ірану», якщо ця зброя буде застосована.

За його словами, ця зброя цілком створена в Ірані і, за його даними, жодна інша країна не використовувала раніше такої технології.

США, Ізраїль і їхні західні союзники сьогодні надають перевагу дипломатичним методам тиску на можливості здійснення Іраном його власної повномасштабної ядерної програми.

Але все ж не відкидаються й воєнні варіанти вирішення цієї проблеми.

Тому Іран і погрожує сьогодні, що може, на противагу американським та ізраїльський планам «швидкої війни» проти нього, «зробити цю війну тривалішою», заблокувавши важливу енергетичну артерію – Ормузьку протоку.

Це, звичайно ж, ударило б по світових цінах на нафту, бо цим водним шляхом між Іраном та Оманом до світу курсує щодня до 15 мільйонів барелів нафти й більше. Ці дані наводять експерти з американської Адміністрації енергетичної інформації.

Експерти називають заяви Ірану «безпідставним вихвалянням»

Усупереч твердженням іранських військових – а Корпус захисників ісламської революції є в Ірані по суті паралельними елітними збройними силами – експерти сумніваються в точності заяв іранської сторони.

Зокрема, ізраїльський аналітик Ефраїм Кам вважає, що Іран завжди хвалився своєю «унікальною зброєю», а, насправді зазвичай ідеться про звичні стандартні озброєння».

А Дуґ Ричардсон, редактор журналу «Ракети» британської дослідницької групи «Джейнз», висловив у розмові з Радіо Свобода думку, що випробувані Іраном морські ракети є нічим іншим, як, очевидно, купленими в Росії.

За його словами, він переглянув різні типи протикорабельних ракет, що існують у світі, і далекосяжність у 300 кілометрів мають мало які з них.

«Ми знали ще в 2005 році, що Іран закупив російські протикорабельні ракети «Клуб», які відповідають згаданому діапазонові дії. Таким чином можна припустити, що коли про заплановану закупку оголосили в 2005 році, то 2008-й виглядає якраз на той час, коли зброю доставили й зараз випробовують», – каже експерт.

Минулого місяця Тегеран також оголосив про випробовування нової версії своєї балістичної ракети «Шагаб» із далекосяжністю в 2 тисячі кілометрів.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG